Ukrajnának fel kell adnia a területeit
2024. július 4. 13:24

Az Ukrajnáról szóló jövőbeli tárgyalások során valamiféle kompromisszumra fogunk jutni, és az ukrán terület egy része átmenetileg orosz terület lesz – mondta Petr Pavel cseh elnök, írta az eadaily.com. Szerinte Oroszország még nem jutott arra a következtetésre, hogy katonai erő alkalmazásával nem fogja tudni elérni ukrajnai céljait, ezért „nem ösztönzik arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön”. Úgy véli, hogy Moszkva eddigi javaslatai a konfliktus lezárására inkább ultimátumok voltak, és Ukrajna feltétel nélküli megadására utalnak, mintsem szilárd alapot jelentenének a béketárgyalásokhoz. „Oroszország továbbra is területi előnyökre törekszik” – mondta.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy fontos Ukrajna támogatása, amennyiben Oroszország felismeri, hogy a konfliktus befejezésének egyetlen módja a tárgyalások, nem pedig az ellenségeskedések további folytatása.

„Oroszország nem ért el jelentős területi nyereséget, és nincsenek jelei a stratégiai áttörésnek a részéről, de több erőforrással rendelkezik, mint Ukrajna. A megtámadott ország azonban magatartásával, katonáinak és civiljeinek hősiességével bizonyítja, hogy van elszántsága és esélye megvédeni magát” – mondta Pavel. Emellett a cseh vezető úgy véli, hogy a harctéri helyzet nem kedvez a konfliktus egyik résztvevőjének sem, és minden segítség ellenére valószínű, hogy Ukrajna rövid távon nem lesz képes felszabadítani minden területét. Szerinte várható, hogy a jövőben a tárgyalások során valamilyen kompromisszum születik majd, és az is elképzelhető, hogy egyes ukrán területek ideiglenesen Oroszországhoz kerülnek.

Mint ismeretes, Csehország elítéli Oroszország ukrajnai akcióit, és minden lehetséges módon támogatja Kijevet. Prága úgy véli, hogy az ukrán hatóságoknak addig kell folytatniuk a harcot, amíg nem tudják Moszkvát arra kényszeríteni, hogy a saját feltételeik szerint üljön tárgyalóasztalhoz.

MH
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
MTI Hírfelhasználó