Újabb 22 Leopard tank fokozza az öldöklést
2024. szeptember 19. 22:18

Németország Dániával együtt 22 darab újabb Leopard 1 A5-ös harckocsit adott át Ukrajnának egyebek mellett az újabb katonai segélycsomagban - hozta nyilvánosságra a német szövetségi kormány a honlapján közzétett sajtóközleményben, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szemlézett.

A csomag a harckocsik mellett tartalmaz még 61 ezer darab 155 milliméter kaliberű lőszert, három GEPARD önjáró légvédelmi löveget pótalkatrészekkel, 10 darab MG3-as géppuskát ötszáz tartalék csővel, két légtérfigyelő radart, valamint különféle katonai járműveket, drónokat, aknamentesítő és egyéb műszaki eszközöket.

A német kormány rámutatott arra, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta Németország mintegy 5,2 milliárd euró értékben biztosított Ukrajnának anyagi támogatást és haditechnikai felszerelést. Emellett több mint tízezer ukrán katona vett részt katonai kiképzésen Németországban.

Szeptemberben az ukrán védelmi minisztérium beszerzési ügynöksége pályázati úton 1300 darab, különféle átalakítású DJI Mavic drón szállítására kötött szerződést 162,69 millió hrivnya (körülbelül 1,5 milliárd forint) értékben - írta a Nasi Hrosi ukrán internetes kiadvány a közbeszerzésekkel foglalkozó Prozorro online platformra hivatkozva.

A kiadvány kiemelte, hogy egyebek mellett ötszáz Mavic 3T hőkamerával felszerelt drónt kötöttek le 140 ezer hrivnya (1,3 millió forint) körüli darabáron, ami rekord alacsony árnak számít a Prozorrón keresztüli vásárlások esetében.

Szerhij Rahmanyin, az ukrán parlament védelmi bizottságának tagja az Ukrajinszka pravda híportálnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a hadköteles korú ukránok külföldről való visszatérése nem valószínű, hiszen a legtöbb azok közül, akik meg akarják védeni az országot már hazaérkeztek, a többiek pedig megpróbálják elkerülni a mozgósítást.

Rámutatott, hogy ez a kérdés összetett a nemzetközi megállapodások miatt, amelyekhez Ukrajna csatlakozott. Szavai szerint az ukrán vezérkar sem hisz abban, hogy ezek a férfiak csatlakoznának az ukrán fegyveres erőkhöz.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon tájékoztatott arról, hogy a parlament csütörtökön elfogadta 327 ukrajnai település nevének a "dekommunizáció és az orosztalanítás" jegyében történő megváltoztatásáról szóló - módosított és újra benyújtott - határozati javaslatot. Előző nap az indítvány elbukott, mert nem kapta meg a szükséges számú támogatószavazatot. Az új változatból hat települést kivettek.

Az északkeleti Szumi megye kormányzói hivatala közölte, hogy két ember meghalt, kettő pedig megsebesült a régiót ért éjjeli és reggeli orosz tüzérségi támadásokban.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki közlése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 638 ezret, az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett négy orosz harckocsit, 23 tüzérségi rendszert és 63 drónt.

MTi
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • EU-komiszár bornírt megnyilvánulásai
    Az EU főképviselőjével és a legfontosabb uniós posztok betöltőivel az a legnagyobb gond, hogy a világnézetük, a politikai felfogásuk alapján vannak kiválasztva és kinevezve. Mivel jelenleg a globalista, balliberális eszmerendszer uralkodik nyugaton, így a kiválasztás az ennek megfelelő irányultságú tisztségviselőknek kedvez – leplezi le a szélsőséget Bánó Attila.
  • Seregünk a gáton – Videó!
    Orbán Viktor: „Kismaroson szükség volt a honvédség bevetésére, nélkülük nem tudnánk megvédeni az embereket. Köszönjük a szolgálatukat! Magyarország megcsinálja!”
  • Dobrev már megnyergelte a falovat
    Schaller-Baross először is elnézést kért, mert csütörtökön „eljutottak oda ebben a házban, hogy a magyar posztkommunista vörös arisztrokrácia képviselői az orosz kártyát lóbálják.
MTI Hírfelhasználó