Magyar katonák jócselekedete Bosznia-Hercegovinában
2024. október 5. 11:27

A Szarajevótól délnyugatra fekvő Jablanica településen a heves esőzések utáni földcsuszamlásban súlyosan megsérült gyermek kórházba szállításához kérték az EUFOR ALTHEA misszió katonáinak segítségét.

A gyermeket a magyar kontingens Airbus H145-ös helikopterével az ország déli részén található mostari kórházába szállították.

Az Európai Unió többnemzetiségű békefenntartó erejét az idén Sticz László vezérőrnagy személyében magyar parancsnok irányítja, és ebben az évben a MEDEVAC, vagyis egészségügyi kiürítési képességet is a magyar katonák látják el.

A magyar egységet nem először hívták segítségül mentéshez, áprilisban két német túrázót 2388 méteres magasságból hoztak le.

A H145-ös helikopteren kívül októbertől a Magyar Honvédség egyik új, Airbus H225M típusú helikoptere állomásozik a Szarajevó melletti Butmir táborban. A H225M a Magyar Honvédség Mi17-es típusú helikopterét váltotta le és légi szállítási feladatokat teljesítenek vele.

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

OS
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
MTI Hírfelhasználó