Litvánia szavazott, kormányváltás következik
2024. október 28. 10:47

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt nyerte a litván parlamenti választásokat vasárnap, leváltva ezzel az eddig kormányon lévő Ingrida ©imonytė miniszterelnököt és a kozervatív Haza Szövetség - Litván Kereszténydemokraták (TS-LKD) pártot - írja a Politico. A Szociáldemokrata Párt (LSDP) vezetője, Vilija Blinkevičiūtė "nagyszerű eredményként" jellemezte a választás végkimenetelét a párt választási központjában. Úgy fogalmazott: "Az emberek megmutatták, hogy változást szeretnének". Maľvydas Jastramskis a Vilniusi Egyetem Nemzetközi kapcsolatok és Politikatudományi Intézetének docense a sajtónak azt nyilatkozta, nem lesz könnyű meghatározni, valójában milyen változást jön majd a kereszténydemokraták kormányzásához képest.

Mint mondta, az LSDP továbbra is távolságtartó lesz Oroszországgal szemben, és nyugatbarát külpolitikát fog folytatni, a védelmi költségek növelésével. A leendő miniszterelnök, Vilija Blinkevičiūtė EP képviselő reméli, hogy pártja koalícióra tud lépni a Litvániáért Demokrata Szövetség (DSVL) és a Litván Gazdák és Zöldek Szövetsége (LV®S) pártokkal. Korábban azt nyilatkozta, feladja európai parlamenti mandátumát, ha megnyerik a választást, hogy új feladatkörére koncentrálhasson, habár ezt a voksolás estéjén nem erősítette meg újra. A hivatalos eredmény szerint az LSDP 52 helyet szerzett meg a 141 fős parlamentben, az eddig kormányzó TS-LKD 28-at. A nacionalista-populista párt 20 képviselői helyet szerzett, a DSVL 14-et, míg a Liberális Mozgalom 12-t, az LV®S pedig 8-at.

InfoStart
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Megvannak a nemzeti konzultáció kérdései
    A magyarnemzet.hu felületén megjelentek a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által bejelentett nemzeti konzultáció kérdései, a lap cikkéből az is kiderül, 11 kérdéskör van. A tizenegyedik nemzeti konzultáció mottója: "Magyarország meg tudja csinálni!"
  • Székely őrtüzek
    A települések nagyobb terein vagy a környező magaslatokon sötétedés után meggyújtott őrtüzeknél a helyi szervezők mindenütt felolvasták a rendezvény kiáltványát, amelyet az őrtűzgyújtást kezdeményező és szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs írt alá.
  • Nem akarunk gazdasági vasfüggönyt
    Simicskó István elmondta, az embereknek a kormánnyal közösen kell kijelölniük a követendő gazdaságpolitikai célokat, de meg kell őriznünk az eddigi eredményeinket. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság teljesítménye várhatóan lehetővé teszi belátható időn belül az egymillió forintos bruttó átlagkereset elérését, a minimálbért pedig ezer euróra kell felemelni.
MTI Hírfelhasználó