A csehek szerint Kamala Harris a „kisebbik rossz”
2024. október 28. 11:12

A csehek többsége azt szeretné, ha Kamala Harris lenne a következő amerikai elnök – derült ki a STEM/MARK ügynökség felméréséből, mely szerint körülbelül kétszer annyian kívánják az ő győzelmét Csehországban, mint Donald Trumpét. A friss felmérés eredményei alapján azonban inkább a kisebb rosszat keresik, mintsem egyértelmű szimpátiáról lenne szó. A STEM/MARK ügynökség szeptember 26. és október 20. között végzett el egy közvélemény-kutatást, amely során 1018 – 18 évnél idősebb –cseh állampolgárt kérdeztek meg arról, hogy kit látnának szívesen a jövőben a Fehér Házban az Amerikai Egyesült Államok elnökeként. A felmérésből az derült ki, hogy a demokrata párti jelöltet, Kamala Harrist a megkérdezettek 53 százaléka, míg a korábbi elnököt, a republikánusok színeiben induló Donald Trumpot a válaszadók 27 százaléka támogatja, a maradék 20 százaléknak pedig nincs határozott véleménye a kérdésben.

„Kamala Harris oldalára gyakrabban állnak a 45 év alatti fiatal csehek, a magasabb jövedelmű háztartások tagjai, és főleg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők” – magyarázta Radek Pilecek kutatási elemző. A demokrata elnökjelöltet elsősorban a jelenlegi kormánykoalíció pártjainak szavazói támogatják, míg Donald Trumpot főként az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia, valamint a parlamenten kívüli Csehország és Morvaország Kommunista Pártja. Az elemzésből kiderült, hogy a republikánus elnökjelölt győzelmét a férfiak nagyobb arányban szeretnék, mint a nők. Donald Trumppal inkább azok a csehek szimpatizálnak, akiknek nincs érettségijük, a 60 év feletti idősek és az alacsony jövedelműek.

Regionális szempontból a morva vidéken élők jobban kedvelik őt, mint Csehország többi régiójában. Kamala Harris a legnagyobb támogatottságra a cseh fővárosban tenne szert, ahol a lakosok 65 százaléka áll mellette, míg Donald Trumpot csak a prágaiak 16 százalék támogatja. Arra a kérdésre, hogy az emberek miért szeretnék az adott jelölt győzelmét, legtöbbször az a válasz érkezett, hogy számukra ő az elfogadhatóbb lehetőség. Donald Trump esetében a válaszadók 66 százaléka, Kamala Harris esetében pedig 48 százaléka gondolta így. A felmérés eredményei szerint Kamala Harris támogatóinak több mint negyede csak azért támogatja őt, hogy ne Donald Trump nyerje meg az elnökválasztást.

Kizárólag csak a személyiségük vagy pártjuk iránti szimpátia miatt nagyon kevés cseh állampolgár kívánja a két elnökjelölt győzelmét. A republikánus jelölt esetében ez az arány 22, míg a demokrata jelölt esetében 24 százalék. „A cseh lakosok körében Harris vagy Trump preferenciájának okai egyértelműen azt mutatják, hogy a legtöbb embernek egyikük sem szimpatikus, csak az elfogadhatóbb lehetőséget keresik” – jegyezte meg a kutatóintézet elemzője.

InfoStart
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Megvannak a nemzeti konzultáció kérdései
    A magyarnemzet.hu felületén megjelentek a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által bejelentett nemzeti konzultáció kérdései, a lap cikkéből az is kiderül, 11 kérdéskör van. A tizenegyedik nemzeti konzultáció mottója: "Magyarország meg tudja csinálni!"
  • Székely őrtüzek
    A települések nagyobb terein vagy a környező magaslatokon sötétedés után meggyújtott őrtüzeknél a helyi szervezők mindenütt felolvasták a rendezvény kiáltványát, amelyet az őrtűzgyújtást kezdeményező és szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs írt alá.
  • Nem akarunk gazdasági vasfüggönyt
    Simicskó István elmondta, az embereknek a kormánnyal közösen kell kijelölniük a követendő gazdaságpolitikai célokat, de meg kell őriznünk az eddigi eredményeinket. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság teljesítménye várhatóan lehetővé teszi belátható időn belül az egymillió forintos bruttó átlagkereset elérését, a minimálbért pedig ezer euróra kell felemelni.
MTI Hírfelhasználó