A visegrádi együttműködés a szív és az ész szövetsége
A visegrádi együttműködést a szív és az ész szövetségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök Milos Zeman leköszönő cseh köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken Prágában.
2023. március 3. 15:25

Novák Katalin köztársasági elnököt (j) katonai tiszteletadással fogadja Milos Zeman leköszönő cseh államfő (b) a prágai elnöki palotánál 2023. március 3-án. MTI/Bruzák Noémi

A visegrádi együttműködést a szív és az ész szövetségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök Milos Zeman leköszönő cseh köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken Prágában.

A sajtótájékoztató kezdetén a magyarok megbecsülését kifejezve Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adta át a távozó cseh államfőnek. Elmondta, hogy a magyarok köszönetét hozta el Zeman elnöknek, akinek a kitüntetést a magyar-cseh barátságért, 33 éves politikusi pályafutásáért és a visegrádi együttműködésért tett erőfeszítéseiért adományozta.
   
Novák Katalin kiemelte: aki a visegrádi együttműködést támadja, az az ész és a szív szövetségét támadja, és elnöksége alatt is azért fog dolgozni, hogy ez ellen minél hatékonyabban fel tudjanak lépni. Mint mondta, híve a visegrádi együttműködésnek, és hisz a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek egybeforrasztó képességében.
   
Novák Katalin elmondta, hogy Milos Zemannal három témáról is beszéltek, köztük szerepelt az orosz-ukrán háború, a cseh-magyar kétoldalú együttműködés és a visegrádi kapcsolatok is.
   
Kiemelte, hogy mindketten elítélik az orosz agressziót, kiállnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és a mielőbbi béke hívei. Emlékeztetett, hogy Magyarországra több mint egymillió menekült érkezett az orosz-ukrán háború elől, amely Kárpátalján 150 ezer magyar embert közvetlenül is érint. Szólt a kárpátaljai magyar kisebbség ügyéről is, amelyért a háború ellenére is szót kell emelni, hiszen az Ukrajnában élő magyar emberek jogait, közte a nyelvhasználatra vonatkozót jelentősen korlátozták.
   
A cseh-magyar kapcsolatokról szólva Novák Katalin kijelentette, hogy gazdasági, kulturális és turisztikai területen is a kapcsolatok további erősítésére törekszenek. A visegrádi együttműködésről kifejtette, hiszi, hogy a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek erősek, összeforrasztják a V4 országait. Mint mondta, fontos meghallgatni a másik véleményét, megérteni, de hisz abban, hogy mindez csak erősebbé teszi az együttműködést. Újságírói kérdésre válaszolva a NATO-bővítést kulcsfontosságúnak nevezte, amelybe álláspontja szerint a jelenlegi helyzetben indokolt Svédország és Finnország felvétele. A cseh nyugdíjra vonatkozó kérdésre kifejtette: Magyarország kiáll a nyugdíjrendszere inflációkövető, stabil megőrzése mellett, de nem kommentálja más országok belpolitikai döntéseit. A hivatalos látogatáson tartózkodó Novák Katalin pénteken a prágai Hrzánsky Palotában Petr Pavel megválasztott cseh köztársasági elnökkel nem hivatalos megbeszélést folytat.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik
    "Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik ismét, aminek a célja nem egy ember felépítése, aki bosszúból csak a saját pecsenyéjét sütögetve politizál, hanem sebet ejteni a magyar kormányon, hogy előbb-utóbb, de inkább mielőbb fel tudjanak állítani egy háborúpárti baloldali kormányt Magyarországon" - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.
  • A kormány kiáll Európa keresztény alapjai mellett
    Varga Mihály kiemelte: miközben tőlünk nyugatra templomok tűnnek el, Magyarországon és a külhonban 3000 templom építését vagy felújítását támogatta a kormány az elmúlt évtizedben.
  • 18. századi orgonák a Pannonhalmi Főapátságban
    Az Orgonák éjszakáján Homolya Dávid orgonaművész és nemzetközi orgonaszakértő, valamint Vadász Attila orgonaművész kezei alatt kelnek életre a hangszerek.
MTI Hírfelhasználó