Hazaváró Irodát nyit a kormány a diaszpórában élőknek
A helyettes államtitkár elmondta: a diaszpórából hazaköltözni kívánók támogatására jön létre a Hazaváró Iroda (Welcome Office). Ennek célja nem a kárpát-medencei, hanem a diaszpórában élő magyarság megszólítása, valamint az adminisztratív akadályok közös leküzdése és a magyarországi érvényesüléshez szükséges információk átadása.
2023. július 8. 21:47

Szilágyi Péter – archív/MTI/Kovács Tamás

A magyarság a 20. század végére, a 21. század elejére világnemzetté vált, hiszen 15 millió magyar él szétszóródva a világban, az anyaországban, a Kárpát-medencében és számos más térségben - mondta szombaton Londonban Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozta: a cél az, "hogy aki magyar, azt megtartsuk magyarnak".

Szilágyi Péter, aki a magyar közösségvezetők országos találkozóján tartott előadást az Egyesült Királyságban működő magyar közösségek vezetőinek, kijelentette: 2010 óta a nemzetpolitika olyan mértékben előtérbe került a szakpolitikák között, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban is jelentős fordulatot lehetett tapasztalni ezen a téren.
   
Hangsúlyozta: 2010 előtt nem volt meg a mára kiépült intézményes kapcsolattartás sem a kárpát-medencei, sem a diaszpórában élő magyarsággal.
   
Felidézte: 2004 után megszűnt a Magyar Állandó Értekezlet, az a fórum, amelynek révén a kormány kapcsolatot tartott a határon túli magyarsággal, de ez az intézmény 2010-ben újraindult.
   
A helyettes államtitkár elmondta: a járványhelyzet ezen a szakpolitikai területen is számos nehézséget okozott, komoly feladatokat kellett végrehajtani annak érdekében, hogy működőképes maradjon e kapcsolattartás, a támogatás és a kapcsolódó programok.
   
Ezt sikerült megoldani, 2020-2021-ben és 2022-ben is működött ez a szakpolitikai tevékenység, azokban az években is meghirdették a fórumokat és a programokat - mondta Szilágyi Péter a londoni Magyar Házban tartott, a magyar nagykövetség és a Magyarok Angliai Országos Szövetsége együttműködésével rendezett találkozón.
   
A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy szombattól lehet pályázni a Kőrösi Csoma Sándor-program 2023. október 1-én induló új programszakaszára. Elmondta: a pályázók a www.kulhonimagyarok.hu, illetve a www.korosiprogram.hu honlapon jelentkezhetnek, és az ösztöndíjasokat fogadó szervezeteknek is ezeken az oldalakon kell jelezniük fogadási készségüket.
   
Az ösztöndíjas-jelöltek és az őket fogadni kívánó magyar szervezetek július 31-ig jelentkezhetnek.
   
Fontos, hogy a fogadó szervezetek pontosan írják le, milyen tudásszintű ösztöndíjasokat várnak - mondta a nagy-britanniai magyar közösségek vezetőinek tartott szombati londoni tájékoztatóján a nemzetpolitikai helyettes államtitkár.
   
Szilágyi Péter kiemelte az újdonságok között, hogy a korábbi 20 év alsó korhatár helyett már 18 éves kortól is lehet jelentkezni. Azok is jelentkezhetnek, akik még nem töltötték be 18. életévüket, de a kiutazás idejére már elérik ezt az életkort - tette hozzá.
   
A helyettes államtitkár elmondta, hogy négy területen - cserkésztevékenység, hagyományőrzés, oktató-nevelő munka, valamint közösségi, sport-, média- és kulturális tevékenység ellátása - várják az ösztöndíjra pályázók jelentkezését.
   
Szilágyi Péter szerint örömre ad okot, hogy Nagy-Britanniában is jelen van a cserkészet. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség és a Nemzetpolitikai Államtitkárság kitűnő kapcsolatot alakított ki az elmúlt években, az államtitkárság támogatja a szövetséget és a külön jogi személyként működő cserkészcsapatokat is - hangsúlyozta.
   
A helyettes államtitkár elmondta: a diaszpórából hazaköltözni kívánók támogatására jön létre a Hazaváró Iroda (Welcome Office). Ennek célja nem a kárpát-medencei, hanem a diaszpórában élő magyarság megszólítása, valamint az adminisztratív akadályok közös leküzdése és a magyarországi érvényesüléshez szükséges információk átadása.
   
"Nem állunk jól lélekszám szempontjából, a jövő nagy feladata az, hogy aki magyar, azt megtartsuk magyarnak" - fogalmazott londoni előadása végén a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
  • Geert Wilders: Orbán Viktor bátor vezető
    Merkelék, amikor megnyitották a határokat, veszélybe sodorták az európai keresztény civilizációt. A konzervatívok azonban nem süllyedtek bele ebbe a "politikai mocsárba", hanem az emberek mellé álltak, és ezért támogatják őket a szavazók, akinek már elege van abból, hogy lábbal tiporják az értékeiket - fejtette ki a Szabadságpárt elnöke.
MTI Hírfelhasználó