Deák Ferenc munkássága iránymutatás
Varga Judit úgy fogalmazott, hogy csak egy nagy nemzetnek lehetnek olyan politikusai, mint amilyen Deák Ferenc volt, és a csillagok szerencsés együttállásának köszönhető, hogy a reformkorban és az azt követő időszakban tevékenykedett.
2023. október 17. 20:00

mnb

A Magyar Nemzeti Bank „Deák Ferenc” megnevezéssel 15 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a „haza bölcse” születésének 220. évfordulóján. Az emlékérmék az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb eredményére, az első felelős magyar kormány megalakulására is felhívják a figyelmet, amelynek szintén idén ünnepeljük a 175. évfordulóját. A jubileumi emlékérméket Bitó Balázs iparművész tervezte. Ünnepélyes kibocsátásukra az Igazságügyi Minisztérium által életre hívott Deák 220 – Joggal a hazáért című tudományos konferencia keretében kerül sor.

Deák Ferenc hagyatéka "alapnyomat" a mindenkori magyar igazságügyi miniszter, illetve minden miniszter számára - jelentette ki az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke kedden Budapesten, a Joggal a hazáért elnevezésű konferencián mondott zárszavában.

Varga Judit a Deák Ferenc születésének 220. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson hangsúlyozta: Deák Ferenc tevékenysége iránymutatást jelent akkor is, amikor a magyar kormány a jogállamisági harcait vívja Brüsszelben.
Hagyatéka arra tanít, hogy ki kell várni a megfelelő pillanatot, és akkor egyet előre lépni; ebben a csatában nagy szükség van Deák Ferenc gondolataira - tette hozzá a fideszes politikus.

Úgy fogalmazott, hogy csak egy nagy nemzetnek lehetnek olyan politikusai, mint amilyen Deák Ferenc volt, és a csillagok szerencsés együttállásának köszönhető, hogy a reformkorban és az azt követő időszakban tevékenykedett.

Felidézte, hogy Deák hobbyja a fafaragás volt és talán ez a praktikum iránti vágy vezette a kiegyezést alkotó jogszabályok megfogalmazásához is.
Munkásságát a megingathatatlan hazaszeretet, a nemzeti szuverenitás védelme és az ennek eléréséhez használt békés eszközök jellemezték. És miközben nem vágyott soha irányító szerepre, bárhová került, mindenhol vezetőként tekintettek rá - fűzte hozzá.

Deák tudta - folytatta Varga Judit -, hogy a kiegyezés megalkotása nem ígér gyors politikai babérokat. Azt is tudta, hogy a forradalom és szabadságharc vívmányainak feladása egyenlő lenne Magyarország szuverenitásának feladásával.

Ugyanakkor felismerte, hogy az erőszak nem vezethet tartós békéhez, ezért mindig a diplomáciai megoldás mellett érvelt - ismertette.

Végül a Deák-mauzóleumon is olvasható feliratot idézte: "Kockáztathatunk mindent a hazáért, de a hazát kockáztatnunk semmiért nem szabad".
Vagyis Deák Ferencre a nemzeti szuverenitás őrangyalaként tekinthetünk - hangsúlyozta Varga Judit.    

MTI, mnb
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Kiszámíthatóság a családoknak
    Hornung Ágnes az intézkedések között említette az otthonteremtési támogatást és a január 1-jével megjelenő csok pluszt. Utóbbi támogatási formában "robbanásszerű" az emelkedés, az első három hónap adatai szerint több mint 3100 család igényelte, az átlagos hitelérték 26 millió forint - ismertette.
  • Győztünk!
    Következett a hirtelen halál, ebben Bálizs fejjel védett, majd Erdély Csanád lövése csattant a kapuvason, végül pedig ismét Bálizs pillanatai következtek. A záró támadásnál Hári szolgálta ki Varga Balázst, aki közelről nem hibázott.
MTI Hírfelhasználó