Fontos a jó kapcsolat Pápua Új-Guineával
Novák Katalin emlékeztetett, hogy első alkalommal látogatott el magyar köztársasági elnök Pápua Új-Guineára, a két ország között pedig csaknem 40 éve jöttek létre a diplomáciai kapcsolatok.
2023. október 26. 18:11

Novák Katalin köztársasági elnököt fogadják Port Moresby repülőterén pápua új-guinea-i látogatásán 2023. október 25-én. MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

A csendes-óceáni térség szerepe felértékelődik, ezért is fontos a jó kapcsolat Pápua Új-Guineával - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök, aki állami látogatásra érkezett szerdán Pápua Új-Guinea Független Államba.

A köztársasági elnök ötven tehetséges pápua új-guinea-i diáknak ajánlott fel felsőoktatási ösztöndíjat Magyarországon.
   
Novák Katalin emlékeztetett, hogy első alkalommal látogatott el magyar köztársasági elnök Pápua Új-Guineára, a két ország között pedig csaknem 40 éve jöttek létre a diplomáciai kapcsolatok.
   
Pápua Új-Guinea és Magyarország is keresztény országok, ami szintén alapot ad a két ország közötti jó kapcsolatoknak - jelentette ki Novák Katalin, hozzátéve: a látogatás alkalmat ad arra, hogy megemlékezzenek egy bátor magyar keresztény nőről, Molnár Mária misszionáriusról, aki mintegy 100 éve tevékenykedett itt.
   
Molnár Máriára emlékezve csütörtökön felavatták és megáldották azt a harangot, amelyet a Magyarországi Református Egyház adományozott.
   
Novák Katalin a tiszteletére adott programon elmondta, hogy Magyarország a jövő év második felében az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnöke lesz; ez tovább mélyítheti Pápua Új-Guinea kapcsolatát Magyarországgal és az EU-val is.
   
Szólt arról is, hogy Magyarországnak sosem voltak gyarmatai, "megtanultuk, hogy tisztelnünk kell a többieket", hogy mindig van valami, amit tanulhatunk a másiktól.
   
"Mi, magyarok tiszteletteljes nemzet vagyunk", Pápua Új-Guinea és Magyarország kapcsolatát is erre a kölcsönös tiszteletre kell alapozni - jelentette ki.
   
Pápua Új-Guinea és Magyarország népe, kultúrája, történelme, földrajzi helyzete egészen más, "közös bennünk azonban a kereszténység" - hangsúlyozta Novák Katalin.
   
A köztársasági elnök az ország főkormányzójának feladatait ellátó Soroi Eoe-val a gazdasági kapcsolatok erősítéséről és a környezetvédelemről tárgyalt, pénteken a miniszterelnökkel folytat megbeszélést.
   
Első ízben látogatott magyar államfő Pápua Új-Guineára, és a térségben is alig jártak még magas rangú magyar vezetők - mutatott rá Csenger-Zalán Zsolt nagykövet a közmédiának. Kiemelte: Óceánia és a szigetvilág, Ausztrália felértékelődik a mai geopolitikai helyzetben, nyersanyagok tömegei találhatók a térségben, és mindez lehetőséget jelent a magyar vállalkozásoknak, befektetőknek.
   
Azt mondta, a magyar köztársasági elnök által felajánlott felsőoktatási ösztöndíj program megalapozhatja a jövőben a magyar cégek jelenlétét a térségben. A Magyarországon tanuló diákok, visszatérve anyaországukba, magukkal hozzák a kialakított kapcsolatrendszert.
   
A nagykövet közölte, hogy a köztársasági elnököt a legmagasabb szintű katonai tiszteletadás mellett hivatalos látogatáson fogadták, a parlamentben pedig díszvacsorát adtak a tiszteletére.
   
Balog Zoltán püspök a közmédiának csütörtökön úgy fogalmazott: "13 ezer kilométerre jöttünk el, hogy egy csodálatos magyar református asszonynak az emlékét ápoljuk". Több százan, több ezren gondolnak Molnár Máriára, aki 100 évvel ezelőtt járt itt, ezen a szigeten, és megtérítette, kereszténnyé tette az embereket.

Location Map of Papua New Guinea

whereig.com
   
A harangot a Magyarországi Református Egyház adományozta a sziget szolgálatára, hogy istentiszteletre szólítsa a közösséget - közölte a püspök, hozzátéve: az egyház azt a harangot pótolta, amelyet még 1937-ben a felvidéki magyarok öntöttek, de elvitte a tájfun.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Kína és Magyarország mindig barátok voltak
    A kínai elnök hangsúlyozta: az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, akik bíznak egymásban, segítik egymást és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek.
  • Molnár Pál kapta az Innovációs Szövetség Média Díját
    Molnár Pál folyamatosan nyilvánosságot adott a hazai innovációs fejleményeknek, szakmai kapcsolata szoros a Szövetséggel, rendszeresen megjelentette a sajtóközleményinket, interjúiban bemutatta a fiatal tehetségeket és az őket inspiráló hátteret, iskolákat, tanárokat, szülőket – olvasható a laudációban.
  • A kínai államfő házastársa a Budavári Palotában
    A kínai és a magyar államfők házastársainak Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója mutatta be a Herendi Porcelán történetét és két kihelyezett műtárgyat, majd Tartó László porcelánfestő művész porcelánfestési technikákból tartott bemutatót.
MTI Hírfelhasználó