„Halogén” ünnep
A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
2023. október 30. 20:04

ujszo.com

Soft power – így hívják azt a „puha hatalmat”, amelyet az USA gyakorol a földkerekség egy része fölött bárgyú propagandájával. Kultúrának nem nevezhető az a tartalom, amellyel bódítja – és butítja is – főként a fiatalokat.

Hollywood: magyal erdő.

Elsősorban ez a központja a soft powernek: Los Angeles északi részén elterülő filmváros, amelyet jelentős részben magyarok alkottak. Ricsén született Zukor Adolf, majd Mátészalkán négy évet tanult iskolában. Belőle lett az amerikai filmművészet egyik nagy alakja, Hollywood egyik megalapítója. Életének 103 évébe a Paramount Filmstúdió megalapítása és sikeres működtetése is belefért.

Hollywood kétségtelenül minőséget is jelent.

A soft powernek azonban vannak egészen gügye megjelenései is. Az egyik, a hazánkba a 90-es évek közepén betört Valentin-hisztéria, amelynek a kulturális romboló hatása mellet pozitív foganata is lett: ez „provokálta” ki ugyanis az azóta a legrangosabb magyar irodalmi díjjá emelkedett Balassi Bálint-emlékkard létrehozását, és a Bálint-napi Balassi-fesztivál felfényezését.

Gyakran az ellenállás hoz létre különleges értéket.

Maga a Bálint-nap egyébként jelen volt Európában, így hazánkban is már a fényes középkor ünnepei között. Eredetileg ugyanis európai alkalom a valentinozás, eredetének több regéje Itáliához kötődik. És valóban szép tartalmú tavaszváró – még nem tavaszköszöntő! – ünneplés volt.

Amerikából visszaexportálva azonban hamis.

Akik bedőlnek neki, és begőzölnek tőle, azok nem veszik észre, hogy egyszer csak hívatlanul jött idegenek elkótyavetyélik hazájukból az értékeket, a nemzeti vállalatokat, erőműveket, energetikai hálózatokat, bankokat. És ez a velentinozás célja.

Az elhülyítés.

Hiszen gondoljunk csak bele: aki elbódul olyan „ünneptől”, amelynek semmi köze lelki közössége kultúrájához, történetéhez, emberi környezete eredeti értékeihez, az nem veszi észre, hogy eladják népe talpa alól a termőföldet, lebontják templomait, idegenek töltik meg iskoláit: idegen tanokkal.

Térfoglalás harckocsik nélkül.

Hasonlóan működik a „halogén ünnep”. Ennek gyökere is Európába nyúlik, hazánkban a mindenszentek ünnepe, a halottak napja sok évszázados ünnep, családokat erővel feltöltő alkalom, bensőséges nyitás az örömre.

Egy Amerikából exportált üzleti akció azonban ezt is meghamisítja.

Semmi közünk a „halogénhez”. A népi hagyományban a töklámpás ünnep nemcsak emlék, hanem eleven élmény is. Szépség, amely nem veszett ki, köztünk él. Derűt kelt, barátságot ébreszt, szeretetet forrósít fel, képeket rajzol a későbbi emlékezéshez.

Ám betör az üzleti érdek.

Elcsúfítják üzleteinket a - mint egyes népi vásárokon megjelenik – „Halogén álarcok", rendezvényeket hoz tető alá a szélsőség, bugyuta műsorokat is képernyőre tesznek a tehetségtelen, igénytelen, buta televíziósok. Mossák az agyakat a hamis tartalommal.

Miközben a valódi értékek sűrűn körbevesznek bennünket.

A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.

Nemcsak fáradozás.

Bátorság is kell ahhoz, hogy a mai világban rájuk találjunk.

Molnár Pál

 

gondola
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
  Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
 • Edzője vallott színt Milák Kristóf helyett
  Öt arany- és egy ezüstéremmel zárta Milák Kristóf az országos úszóbajnokságot. Az olimpiai bajnok a sikerek után sem nyilatkozott a média képviselőinek, edzője azonban megtette ezt. Virth Balázs szerint a Duna Arénában a vártnál sokkal jobban teljesített a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, de az állóképességi munkát el kell végezni a sikeres párizsi szerepléshez.
 • Magyar Péteren gúnyolódtak a baloldal kampánynyitóján
  Magyar Péter is téma volt a DK-MSZP-Párbeszéd Zöldek vasárnapi közös kampánynyitóján. Molnár Csaba gyurcsányi árnyék-kancelláriaminiszter anélkül, hogy kimondta volna a nevét, a színpadon hosszan utalgatott rá. Nem csoda, hogy a baloldali pártok ennyit foglalkoznak vele. A Nézőpont Intézet felmérése ugyanis kimutatta, hogy a kormánypártok népszerűségére szinte semmilyen hatással nem volt Magyar Péter feltűnése, ellenben a baloldali pártoktól tömegével vitt el szavazókat.
 • Hogyan kezeljük a stresszhelyzeteket?
  Annak ellenére, hogy a stresszt kiváltó helyzetek napjainkban elvétve jelentenek közvetlen életveszélyt, szervezetünk a legősibb ösztönöknek köszönhetően mégis élesen reagál ezekre a szituációkra. Ráadásul a sosem látott sebességű és mértékű környezetváltozás még inkább hatással van ránk – hívja fel a figyelmet dr. Kovalenko Marina manuálterapeuta, myofasciorelaxatios akupunktőr, kiemelve: megfelelő gyakorlatokkal azonban az ember "edzésben" tarthatja, formálhatja az idegrendszerét.
MTI Hírfelhasználó