A görögkatolikusok életereje
Semjén Zsolt a Hajdúdorogi Főegyházmegye debreceni görögkatolikus oktatási és képzési központja felújított épületének ünnepélyes megszentelésén azt mondta, a keleti, bizánci hagyomány megkerülhetetlen a magyar egyház és Magyarország történetében: ha ez nem volna, szegényebb lenne a magyar egyház, az egyetemes egyház és Magyarország is.
2023. december 7. 17:15

Seszták Miklós, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kocsis Fülöp metropolita (b-j) a Hajdúdorogi Főegyházmegye felújított Görögkatolikus Oktatási és Képzési Központjában Debrecenben az épület megszentelésének napján, 2023. december 7-én. MTI/Balázs Attila

Az a közfeladat-átvállalás, amelyet a görögkatolikus egyház Magyarországon végez, bizonyítja a görögkatolikus közösség életerejét és életrevalóságát - mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes csütörtökön Debrecenben.

Semjén Zsolt a Hajdúdorogi Főegyházmegye debreceni görögkatolikus oktatási és képzési központja felújított épületének ünnepélyes megszentelésén azt mondta, a keleti, bizánci hagyomány megkerülhetetlen a magyar egyház és Magyarország történetében: ha ez nem volna, szegényebb lenne a magyar egyház, az egyetemes egyház és Magyarország is.

Szavai szerint a magyar görögkatolikus egyház őrzi, ápolja, műveli e hagyományokat, amivel mindannyiónkat gazdagít.
   
Az átadott oktatási központ kapcsán kiemelte: az nem bezárkózó görögkatolikus erőd, hanem értékgazdagságot kisugárzó központ, egyrészt szellemi értelemben, másrészt azok a fiatalok, akik ott tanulnak, az élet minden területén megállják a helyüket az ott kapott értékekkel.
   
Semjén Zsolt kiemelte: az egyházi oktatási intézmények sajátja a teljesség, amit a test, a szellem és a lélek antropológiai összetettsége és egysége jellemez.
   
Azt mondta, "kevés olyan jó helyre menő ingatlanadomány volt" az országban, mint az egykori debreceni MÁV-területek átadása az egyháznak.
   
Megemlítette, gyakran az a vád éri a kormányt, hogy "ingatlanokat játszanak át" az egyházaknak, holott ez fordítva igaz: az emberek akarják egyházi iskolákba járatni a gyerekeiket, az egyház hajlandó átvenni és működtetni az intézményeket, a közfeladat-átvállalást pedig a kormány támogatja.
   
"Az állam fillérre ugyanúgy finanszírozza az egyházi és az állami iskolákat" - jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.
   
Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte, a város kiváló oktatási rendszere tette lehetővé, hogy Debrecen az ország gazdasági húzóerejévé válhat.
   
Azt mondta, a családok nagy bizalommal fordulnak az egyházi oktatási intézményekhez: minden negyedik diák egyházi iskola jár, aminek Debrecenben megvannak a történelmi alapjai.
   
Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita - amikor megáldotta az intézményt - jelezte: aki áldást mond, Isten jelenlétét hozza ide, mert "az áldás maga az Isten".
   
A magyar görögkatolikus egyház feje emlékeztetett: a debreceni oktatási és képzési központ mellett az elmúlt csaknem öt esztendőben nyolc helyen építettek, illetve újítottak fel óvodákat az ország különböző térségeiben, a debreceni intézményátadás egyúttal óvodafejlesztési programjuk zárórendezvénye is.


   
Az egykori debreceni Faraktár utcai MÁV oktatási központ egymilliárd forintnyi, jelentős részben kormányzati forrásból újult meg: az ötezer négyzetméteres épületkomplexumban több oktatási intézmény - óvoda, szakképző, speciális nevelési igényű gyerekek foglalkoztatója - mellett a Szent Lukács görögkatolikus szeretetszolgálat irodai központja is helyet kapott.
   

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó