Az EU-csúcspolitika elszakadt a társadalmaktól
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által a maastrichti szerződés 30. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián Ugrósdy Márton arról beszélt, a brüsszeli elitnek először meg kellene nézni, hogy mit szeretnének az európai emberek és mire van szükségük, és ez az, ami az elmúlt 30 év európai politikájából hiányzott.
2024. március 12. 09:12

Ugrósdy Márton – youtube

Nagy szakadék van az európai csúcspolitika és az európai emberek között, ami tetten érhető az elmúlt időszak farmersztrájkjaiban, valamint az Európa-szerte elharapódzó radikális pártok térnyerésében - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda helyettes államtitkára egy budapesti konferencián az MCC által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által a maastrichti szerződés 30. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián Ugrósdy Márton arról beszélt, a brüsszeli elitnek először meg kellene nézni, hogy mit szeretnének az európai emberek és mire van szükségük, és ez az, ami az elmúlt 30 év európai politikájából hiányzott.
   
Az MCC közleménye szerint a helyettes államtitkár előadásában kiemelte: a magyar kormány még mindig hisz abban, hogy megéri a fáradságot és az erőfeszítést kikérni az emberek véleményét.
   
Ugrósdy Márton szerint a soron következő európai parlamenti választásokon az emberek eldönthetik, hogy a kezükbe veszik a saját sorsukat, vagy elfogadják azt, hogy valaki más fogja irányítani a mindennapi életüket.
   
A Hidden federalism and democratic denial - 30th Anniversary of the Treaty of Maastricht - Rejtett föderalizmus és demokratikus tagadás – a Maastrichti Szerződés 30. évfordulója - című rendezvény a maastrichti szerződést és annak hatását vette górcső alá. A konferencia célja az volt, hogy közös platformot biztosítson az európai integráció szakértőinek Nyugat- és Kelet-Európából egyaránt.
   
A közlemény idézi Rodrigo Ballestert, az MCC európai tanulmányok műhelye vezetőjét, aki azt mondta: a maastrichti szerződés valóban mérföldkőnek számít, hiszen drasztikusan megváltoztatta az eredeti konszenzust, és az EU-t egy egyre szorosabb politikai unió útjára terelte.
   
Kifejtette, hogy Maastrichtban vetették el az EU-t ma sújtó legégetőbb válságok magját, amely a migráció, a zöldpolitika, az euró létrehozása, valamint az európai polgárság eszménye.
   
A nemzetközi konferencián szó volt arról is, hogy vajon Maastricht a föderalizmushoz vezető ugrást jelentette-e vagy egyszerűen csak az európai projekt elárulásáról volt szó, továbbá arra a kérdésre is keresték a választ, miszerint a maastrichti szerződés hozta-e létre a demokratikus deficited az Európai Unióban - írták.
   
A közlés szerint a rendezvényen felszólalt többek között Rudy Aernoudt, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság korábbi kabinetvezetője, Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság korábbi elnöke, Julien Aubert, az Oser la France elnöke, valamint Jerzy Kwasniewski, az Instytut Ordo Iuris elnöke.
 

MTI; Gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Kiszámíthatóság a családoknak
    Hornung Ágnes az intézkedések között említette az otthonteremtési támogatást és a január 1-jével megjelenő csok pluszt. Utóbbi támogatási formában "robbanásszerű" az emelkedés, az első három hónap adatai szerint több mint 3100 család igényelte, az átlagos hitelérték 26 millió forint - ismertette.
  • Győztünk!
    Következett a hirtelen halál, ebben Bálizs fejjel védett, majd Erdély Csanád lövése csattant a kapuvason, végül pedig ismét Bálizs pillanatai következtek. A záró támadásnál Hári szolgálta ki Varga Balázst, aki közelről nem hibázott.
MTI Hírfelhasználó