Új premontrei apátsági templom Gödöllőn
Soltész Miklós közölte: a "birodalmak, legyenek bármilyen ideológiával felvértezve, legyenek bármilyen fegyverrel megerősítve, eltűnnek, de a kereszténység 2000 év óta itt van, él, mondhatnám azt is, virul a sok-sok nehézség ellenére, és üzenetét közvetíti".
Utoljára frissítve: 2024. május 23. 19:47
2024. május 23. 18:50

Résztvevők az új gödöllői premontrei apátsági templom avatásán 2024. május 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Átadták az új premontrei apátsági templomot Gödöllőn csütörtökön. Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a rendet, amelyet Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára olvasott fel.

Régóta várt esemény ez, hiszen a templom megépítését már száz évvel ezelőtt tervbe vették a Trianon után Gödöllőre menekült premontrei testvérek. Ez az épület így most nemcsak egy régi álom beteljesülése és a város ékessége, hanem annak a töretlen és megtörhetetlen hitnek és akaratnak is jelképe lesz, amellyel önök átvészelték a határon túlra került iskoláik elvesztését, a kommunizmus negyven évét és a rendszerváltoztatás utáni újrakezdés nehézségeit - írta Orbán Viktor.
   
"Kívánom önöknek, hogy a mai zavarodott világban is minél több embernek tudják átadni alapítójuk, Szent Norbert tanítását és példáját, aki a szemlélődés, a kemény munka és a közösségi élet harmóniáját hirdetve hozott lelki megújulást Európa számára" - tette hozzá.

Átadták az új premontrei apátsági templomot Gödöllőn

faceboook/Soltész Miklós   

Soltész Miklós közölte: a "birodalmak, legyenek bármilyen ideológiával felvértezve, legyenek bármilyen fegyverrel megerősítve, eltűnnek, de a kereszténység 2000 év óta itt van, él, mondhatnám azt is, virul a sok-sok nehézség ellenére, és üzenetét közvetíti".
   
A jöttment, életellenes, teremtettvilág-ellenes ideológiák elbuknak, megszűnnek, bármilyen hatalom, fegyver vagy média van mögöttük, de a zsidó-keresztény tanítás és annak hite örök. A premontrei rend elmúlt évszázadait viszontagságok, üldözés, tiltás jellemezte, de mindig talpra tudott állni, mindig újra tudta kezdeni az életet, és a nehézségek utána még nagyobbat alkotott - közölte.
   
Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint nemzedékek nyolc évtizedes vágya, a rend tagjainak álma öltött anyagi testet a templom felépülésével. Hozzátette: bár még nem fejeződött be egészen az építkezés, a falak "nem teljesen kész állapotban is a bizonyosság nyugalmát és békéjét sugározzák."
   
Vajon boldogabb-e a minden értéket viszonylagossá alacsonyító, meghaladni igyekvő nyugati fogyasztó, mint a templomépítő ember? Nem inkább boldogtalanabb, céltalanabb? Vajon nem egyre nagyobb káoszba süllyednek a kulturális alapjait veszni hagyó, szétcsúszó civilizációk?- tette fel kérdéseit.
   
Balogh Péter Piusz gödöllői apát arról beszélt, hogy az épületen és annak díszítésén a premontrei, a katolikus és a magyar hagyományok jelennek meg.
   
A templomépítés alapvető célja, hogy a rend tagjai, a helyi egyházközség, valamint a premontrei iskolaközpont tanárai, diákjai, öregdiákjai, a premontrei óvoda közössége és a premontrei nagycsalád minden tagja méltó módon tudjon részt venni a liturgiákon - olvasható az apátság közleményében.
   
A tervezés és az építés 3,9 milliárd forintból valósult meg, a berendezés pedig további 600 millió forintba került. Az építkezést a kormány támogatta a rend alapításának 2021-ben ünnepelt 900. évfordulója alkalmából.
 

MTI
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Rétvári Bence a pénzügyi hadüzenetről
    Nemcsak hogy nem fizetik ki azt a közel 800 milliárd forintot, amibe került a külső határvédelem, hanem megbüntetnek minket a schengeni jogszabályok betartásáért és a külső határ védeleméért - leplezte le a hungarofóbokat Rétvári Bence.
  • Kocsmapolitikával a városházára
    A lapáttal való agyonverést egy később kiszivárgott hangfelvétel szerint Karácsony Gergely főpolgármester helyezte kilátásba Vitézy Dávidnak arra az esetre, ha vele szemben indul a főpolgármesteri posztért. Kocsmai környezetben megszokott lehet az ilyen stílus – rögzíti Bánó Attila.
  • Gondolatrendőrség helyett lélekrendőrség – zsarol is
    A KDNP frakcióvezető-helyettese azt mondta: a magát progresszívnek mondó Nyugat elvesztette Istenbe, hazába és a családba vetett hitét, így léte elanyagiasodottá, lélektelenné és öncélúvá vált, közben nemcsak tagadja keresztény történelmi gyökereit, de tagadja magát a Bibliát is, "melyből az idézést éppen kriminalizálni készül".
MTI Hírfelhasználó