Szent Margit koponyaereklyéjét azonosíthatja az MKI
A két minta úgynevezett anyai, avagy mitokondriális haplocsoportjának az egyedi mutációiból azt látták, hogy a két személy valószínűsíthetően egymás rokonai, ezért feltételezhető, hogy a Szent Margit-ereklye hiteles - mondta Kovács Bence Gábor.
2024. május 30. 23:00

Kovács Bence Gábor, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa az Egy Árpád-házi szent királylány lehetséges archeogenetikai azonosítása címmel tartott sajtótájékoztatón a Magyarságkutató Intézetben 2024. május 30-án. MTI/Máthé Zoltán

A Magyarságkutató Intézet (MKI) archeogenetikai kutatásainak köszönhetően azonosíthatja a magyar történelem egyik legnagyobb szentje, Árpád-házi Szent Margit koponyaereklyéjét - hangzott el az intézet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója a sajtóeseményen felidézte: Erdő Péter bíboros 2018-ban vizsgálatra kérte fel az Onkológiai Intézet archeogenetikai csoportját Árpád-házi Szent Margit feltételezett koponyájának vizsgálatára.
   
Ekkor történt meg az első mintavételezés és archeogenetikai elemzés Szent Margit koponyaereklyéjéből, valamint Béla macsói herceg csontvázából. Az akkori technikai lehetőségek, valamint a DNS változásai azonban nem tették lehetővé, hogy százszázalékos biztonsággal kijelenthető legyen, hogy valóban Szent Margit fejereklyéjéről van szó - hangsúlyozta Kásler Miklós.
   
Kiemelte: Béla macsói herceg - aki Szent Margit nővérének, Annának volt a fiúgyermeke - idén történt vizsgálata során azonban olyan eredményeket kaptak, melyek a legnagyobb valószínűséggel kijelenthetővé teszik, hogy Szent Margit koponyáját azonosították. Néhány kiegészítő vizsgákat azonban még hátra van, hogy ez teljes bizonyossággal kijelenthető legyen - fűzte hozzá.
   
Kovács Bence Gábor, az MKI Archeogenetikai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa emlékeztetett: először 2020-ban a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontja vizsgálta a Szent Margitnak tulajdonított fej- valamint koponyaereklye DNS-ét. Ezután következtek a mitokondriális analízisek - tette hozzá.
   
Az archeogenetikában ahhoz, hogy azonosítsunk valakit, kell egy referenciaegyén, 2020-ban Béla macsói hercegre esett a választás, ekkor azonban a csekély mennyiségű és rossz minőségű DNS-ből adódó technikai limitáció miatt még nem sikerült ezt a kutatást elvégezni - magyarázta Kovács Bence Gábor.
   
Hozzátette: pár hónappal ezelőtt azonban sikeresen vettek mintát újra Béla macsói herceg maradványaiból, és el tudták végezni a teljes genom analízisét.
   
Ahogy megnézték a két minta úgynevezett anyai, avagy mitokondriális haplocsoportjának az egyedi mutációit, azt látták, hogy a két személy valószínűsíthetően egymás rokonai, ezért feltételezhető, hogy a Szent Margit-ereklye hiteles - mondta Kovács Bence Gábor.
   
Kiemelte: a pontos azonosításhoz a kutatók a következő lépésként elvégzik Szent Margit mintájának genomdúsítását, így meghatározhatóvá válnak a genetikai távolságok a családfán, valamint a rokonsági kapcsolati fokok is.
   

Szent Margit IV. Béla király és Laszkarisz Mária leánya, IV. Béla és Laszkarisz Mária unokája pedig Béla macsói herceg, tehát a mitokondriumoknak azonosnak kell lenniük - magyarázta a kutató.
   

undefined

A magyar szent – wikipedia

Elvégzik a teljes genomvizsgálatokat, rokonsági és genetikai távolságokat fognak számolni belőle és ezáltal valószínűleg meg fogják tudni mondani, hogy a Szent Margit-ereklye tényleg hiteles-e - hangsúlyozta Kovács Bence Gábor.
   
Ez a kutatás nemcsak azért fontos, mert az MKI egy újabb szentet tud azonosítani, hanem mert elsődleges célul tűzte ki az intézet, hogy minél több Árpád-házi személyt azonosítsanak - emelte ki a kutató.

MTI
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Elcelebesedett olimpia
    Az olimpia az emberiség egyik nagy közös ünnepe, s noha mindig voltak benne kisebb-nagyobb szennyeződések, sokat segíthet abban, hogy a sportvilág napról napra belenevessen a celebnyomulás otromba ábrázatába.
  • A kormány támogatja a bortermelőket
    Latorcai Csaba kiemelte, 30 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre szerkezetátalakító támogatásra, amelyből jelentős arányban részesednek a badacsonyi szőlősgazdák is. Hozzátette, segíteni kell a "minden nemzetközi összevetésben helytálló" badacsonyi borok terjesztését is. Ezt a célt is szolgálja a magyar borok nemzetközi marketingjére rendelkezésre álló másfél milliárd forintos támogatási összeg.
  • Kristályosodóban a gazdasági semlegesség
    A szélsőség is megjelent Kötcsén, hisztériáztak, őket a sajtó képviselői bátorították európai viselkedésmódra.
  • A CIA szerint fenyegetik a világrendet
    Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal" szemben is. Hozzáteszik: Oroszország "cinikus módon" használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé.
MTI Hírfelhasználó