Bátorság kell kisebbségi jogok eléréséhez
Kalmár Ferenc az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián záróbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos alapfogalmakkal sajnos a fiatalok nincsenek tisztában, az egyik ilyen a nemzeti identitás, amelyet az emberi méltóság részének nevezett.
2024. június 18. 21:46

Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottja beszédet mond az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián MTI/Hegedüs Róbert

A kisebbségi jogok eléréséhez proaktív viselkedésre van szükség, a fiataloknak bátraknak kell lenniük, nem szabad azzal törődniük, hogy mit mondanak nekik a többségi társadalomból - hangoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottja kedden Budapesten.

Kalmár Ferenc az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián záróbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos alapfogalmakkal sajnos a fiatalok nincsenek tisztában, az egyik ilyen a nemzeti identitás, amelyet az emberi méltóság részének nevezett.
   
Ezek közül az egyéni és a kollektív identitás egyaránt fontos - tette hozzá.
   
Ha nemzeti kisebbségvédelemről beszélünk, akkor az identitásvédelemről kell beszélni - hangsúlyozta.
   
A kollektív jogokról szólva Kalmár Ferenc kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a kormányok a kisebbségek integrálódását szorgalmazzák a többségi társadalomba, ám a miniszteri különmegbízott egyértelművé tette, hogy ez az integrálódás kollektív kisebbségi jogok nélkül az asszimilációval egyenlő, és a kormányok jelentős része sajnos erre törekszik.

A nemzeti identitás nem feltétlenül kell, hogy kövesse az állampolgárságot - mondta, és ezt a Kárpátalján élő emberek példájával támasztotta alá, akik - fogalmazott - egy szűk évszázadon keresztül öt különböző állampolgárságot kaptak, miközben nyilvánvaló, hogy ötször nem vált egy ember identitást.
   
Ezt azt alaptételt, amit mindig figyelembe kellene venni, Kalmár Ferenc vélekedése szerint egyes kormányok meglehetősen nehezen értik meg.
   
A miniszteri különmegbízott hangsúlyozta a keddi szimpóziumnak a résztvevők identitása erősítésében játszott komoly szerepét, valamint hogy tapasztalataikat is kicserélhették.
   
Külön kiemelte a jó európai gyakorlatokat bemutató előadásokat, ezzel kapcsolatban a dél-tiroli résztvevő, egy grazi professzor felszólalását nevezte különösen fontosnak.
   
Isten éltesse a 75 éves Európa Tanácsot és a jövőre 30. születésnapját ünneplő budapesti Európai Ifjúsági Központot! - utalt a konferencia helyszínére záróbeszédében Kalmár Ferenc.

MTI
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől
  Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: "úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdekét az szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére összpontosítsak elnöki időszakom hátralévő idejében".
 • Piastri karrierje első sikerét aratta a Körmagyaron
  Új bajnokot avatott a magyar versenypálya: ausztrál siker Mogyoródon. A herendi sisak a második helyre volt jó Lando Norrisnak.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
MTI Hírfelhasználó