Hazafias szövetség Európa jövőjéért
"Történelmi nap a mai, az Európai Parlament július 16-i strasbourgi alakuló ülésén bemutatjuk a csoportot, amely három pártból és azok képviselőiből áll, és amely politikai korszakváltást kíván indítani Európában. Az új korszak a szabadság, a szuverenitás, a béke, a jólét és az értékek korszaka lesz" - közölte Herbert Kickl.
2024. június 30. 15:02

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j), Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (k) és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke kezet fog, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án. Az eseményen Orbán Viktor kijelentette, hogy új korszak kezdődik ezen a napon Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel és Andrej Babissal. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke vasárnap Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.

A három politikus közös nyilatkozatot írt alá Patrióta kiáltvány az európai jövőért címmel.
   
"Történelmi nap a mai, az Európai Parlament július 16-i strasbourgi alakuló ülésén bemutatjuk a csoportot, amely három pártból és azok képviselőiből áll, és amely politikai korszakváltást kíván indítani Európában. Az új korszak a szabadság, a szuverenitás, a béke, a jólét és az értékek korszaka lesz" - közölte Herbert Kickl.
   
Mint hangsúlyozta, az új reformmozgalom számára Ausztria, Magyarország és Csehország erős magot képez Európa közepén.

Az FPÖ elnöke kifejtette: fel akarják élénkíteni Európa pluralista jellegét és gondoskodni akarnak arról, hogy az EU nemzetei megőrizhessék sajátosságaikat.

"Az új hazafias szövetség egyfajta hordozórakéta kíván lenni, hogy más pártokkal közösen egyesült erővel biztosítsanak ismét jó jövőt Európának" - fogalmazott az osztrák politikus.

"Nem fogjuk tétlenül nézni egy európai szuperállam kialakulását, amelyben a tagállamok parlamentjei egyfajta folklórrészleggé sorvadnak, ahol a szuverenitás és az egyes államok önrendelkezése csak üres frázis. Olyan Európát akarunk, amely ismét büszkén, értéktudatosan, hagyományokkal és sokszínűséggel mutatkozik és fejlődik" - jelentette ki az FPÖ elnöke. Hozzátette: "Európát nem akarják a Macronokra, a Von der Leyenekre vagy valamilyen baloldali kísérletekre bízni".

Kiemelte: azt akarják, hogy a közvetlen demokrácia nagyobb súllyal essen latba, mint az európai jog, hogy egyharmaddal kevesebb legyen az uniós biztosok száma, a jelenleginél jóval kisebb létszámú legyen az Európai Parlament és drasztikusan csökkentsék a 35 ezer brüsszeli lobbista befolyását.

Az osztrák politikus felidézte, hogy az FPÖ-nek csaknem egy évtizeddel ezelőtt mindössze két, frakción kívüli képviselője volt az Európai Parlamentben.

Hozzátette: az FPÖ megerősödve került ki a három héttel ezelőtti EP-választásból, és immár hat képviselője van.

"Az új frakcióval az FPÖ immár a nemzetközi színtéren is nagyon sikeresen pozicionálta magát. Mi ma azt jelentjük, amit összességében Ausztria jelentett sokáig: a tárgyalások és a találkozások helye, fordítókorong Kelet és Nyugat között, a béke és az enyhülés motorja, amely megéli semlegességi politikáját" - szögezte le Herbert Kickl.

Az Osztrák Szabadságpárt elnöke kiemelte: Orbán Viktor az egyetlen kormányfő az EU-ban, aki sikeresen képes védekezni az illegális bevándorlással, a menekültjoggal való visszaéléssel és a túlzott európai központosítással szemben. Hozzátette: Orbán Viktor olyan kormányfő, aki Európa értékeiért, a családért és a keresztény örökségért áll ki.

"Az FPÖ és Orbán Viktor békés megoldást akar az orosz-ukrán háborúban, amelyet elítélünk, és kiállunk a fegyverszünet és a béke mellett" - tette hozzá Herbert Kickl.

Reményének adott hangot, hogy Andrej Babis, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) elnöke, volt cseh kormányfő lesz Csehország következő miniszterelnöke, amit a közvéleménykutatások is megalapoznak. Hozzátette: észszerű elgondolásai és törekvései már "nem tették kompatibilissé az ANO-t az uniós centralisták fanatikus elképzeléseivel", ezért fontosnak és helyesnek nevezte átlépésüket az új, hazafias szövetségbe.    

MTI
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Az európai békéről tárgyalt Orbán Viktor Kijevben
    A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is - közölte a sajtófőnök.
  • Szentmise Európáért
    A szentmisét Luc Terlinden érsek, Belgium prímása, Noël Treanor érsek, az Európai Unió melletti apostoli nuncius, Manuel Barrios Prieto, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára és Benoit Lobet, a székesegyház plébánosa.
  • Kiberkalózokat buktatott le a 300 fős nyomozócsoport
    Elsősorban ukrán szervezetekhez köthető bűnözők próbálják kicsalni a banki ügyfelek pénzét. Ezért gyanús lehet, ha egy a banki adataink megszerzésére irányuló adathalász üzenet pontatlan, nem helyes magyarsággal megfogalmazott.
MTI Hírfelhasználó