Kövér László: Szerbia és Magyarország kapcsolata egész Európa számára példaértékű
2023. március 27. 16:15

Szerbia és Magyarország kapcsolatai az elmúlt időszakban látványosan fejlődtek, és mára egész Európa számára példaértékűek – jelentette ki az Országgyűlés elnöke hétfőn az Országházban, miután megbeszélést folytatott Vladimir Orliccsal, a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésének elnökével.

Közös sajtónyilatkozatuk során Kövér László elmondta: Vladimir Orlic magyarországi hivatalos látogatásának célja, hogy a 2022-es szerbiai és magyarországi országgyűlési választások után ismét felvegyék az együttműködés fonalát. Kövér László hangsúlyozta: Szerbia Magyarországot a leghűségesebb és legerőteljesebb támogatói között tarthatja számon az európai uniós csatlakozás folyamatában. Megjegyezte: Magyarország nem pusztán barátságból, szolidartiásból, szimpátiából támogatja Szerbiát ezen az úton, hanem saját nemzeti érdekeinknek megfelelően is.

Úgy fogalmazott: „Szerbia megérdemli az unió részéről a fair eljárást, megérdemli, hogy saját érdemei és az uniós csatlakozás során elért eredményei alapján kapjon támogatást”, valamint hogy semmilyen mértékben ne legyen kitéve kettős mérce használatának. A két ország kapcsolatát még szorosabbá teszi a két nemzetiségi közösség, a szerbiai magyarok és a magyarországi szerbek – tette hozzá a házelnök. Az elmúlt időszak eredményeiről szólva Kövér László megemlítette, hogy a két ország közötti árucsere-forgalom több mint duplájára emelkedett az elmúlt két évben. Mindkét ország számára létfontosságúnak nevezte az energetikai együttműködést.

Azt is mondta, Szerbia egész Európa biztonságának garantálásban kulcsfontosságú ország, nemcsak a migráció feltartóztatása, hanem a délkelet-európai térség stabilitása szempontjából is. Vladimir Orlic kiemelte: a két ország vezetőinek rendszeres találkozói és a szerb–magyar együttműködés mára stratégiai partnerséggé nőtte ki magát. Reményét fejezte ki, hogy ez az együttműködés tovább bővül. Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök baráti kapcsolata bizalomra és együttműködésre épül, és történelmi magasságokba emelte a két ország kapcsolatát – értékelt. Megítélése szerint a két ország rendkívüli eredményeket ért el a gazdaság területén.

„Közös reményünk, hogy két-három év múlva együtt utazhatunk a Budapest és Belgrád között közlekedő vonaton” – fogalmazott, hozzátéve, ez új közlekedési korszakot nyit meg Európa és főképp Szerbia számára. Azt is mondta, Szerbia hálás Magyarországnak az energiabiztonságért, azért, hogy további gáztárolási kapacitásokat biztosított Szerbiának. Ugyancsak hálásak Magyarországnak, amiért támogatja Szerbiát az Európa felé vezető úton.

„Szerbiának sokkal könnyebb dolga volna az európai úton, ha több olyan barátja lehetne, mint Magyarország” – jelentette ki. Jelezve, a Szerbiában élő magyarok és a Magyarországon élő szerbek kapcsolata a többségi társadalommal a lehető legjobb. Ahogy eddig, a két ország most is bizonyítja, hogy „szuverén, szabad politikát folytatunk, és együtt erősebbek vagyunk” – fogalmazott Vladimir Orlic.

MTI
Címkék:
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • A nemzeti identitás az emberi méltóság része
  Az Európa Tanács feladata is lenne, hogy segítse identitásuk megőrzésében a kontinens nemzeti kisebbségeit: utóbbiak asszimilációs nyomás alatt préselődnek.
 • Kipukkadt Magyar Péter hisztériakeltése
  "A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt" - mondta a szóvivő.
 • Új pszichoterápiás központ
  Latorcai Csaba szerint az Egészséges Budapest Programban is hatalmas lépéseket tettek az elmúlt öt évben: 128 milliárd forintot fordítottak a főváros egészségügyi megújítására, ezen felül 100 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre.
MTI Hírfelhasználó