Pénteken újra feláll a királyi sátor Rákos mezején
2023. május 28. 23:23

Június 2-án a magyar történelem fénye ragyog fel a Rákosmezei Királydombon: a Patrióták és a Múltból a Jövőbe Alapítvány családi napján a magyar uralkodók genetikai vizsgálatáról hallgathatnak előadást, és a hagyományőrző gyerekprogramok mellett solymászbemutató is várja az érdeklődőket.

preshaz.eu

A Királydombi Családi Nap célja, hogy a Rákosmezei Királydomb ne csak évente egyetlen nagyszabású program, a hagyományos szeptemberi Királyfeszt idején, hanem lehetőleg az év minden időszakában élő emlékhely legyen.

A június 2-án pénteken 14 órakor kezdődő, a Múltból a Jövőbe Alapítvány által elnyert pályázati támogatásnak köszönhető családias hangulatú esemény fő látványossága a 10 méter magas és közel 80 négyzetméter alapterületű középkori királyi sátorrekonstrukció lesz. E köré csoportosulnak a programok is: itt lesznek a hagyományőrző bemutatók és a történelmi-ismeretterjesztő előadások is. 14 óra után Kontos Gábor helytörténész, a Patrióták elnökségi tagja beszél majd a Rákosmezei Királydomb múltjáról, 17 órától pedig Dr. Varga Gergely István, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa tart előadást A magyar uralkodók genetikai vizsgálata – Középkori nyomozás igazságügyi- és archeogenetikai módszerekkel címmel.

A családi nap állandó programjai között íjászat, kézművesség és a királyi sátor szerepelnek, melyek során a hagyományőr jelenlétet a Királyfesztről ismert Salina Compania csapata biztosítja. 15 órától a Hímzett Igricek mesedélutánja következik, ami játékos középkort idéző zenés programokkal folytatódik a délután folyamán. A Királydombi Családi Nap záró programja a 18 órakor kezdődő solymászbemutató, amely megismerteti az érdeklődőkkel a magyarság keletkezésével egykorú solymászat kultúráját.

A Rákosmezei Királydomb a magyar szuverenitás egyik legbecsesebb színhelye, azonban kiemelkedő történelmi szerepe ellenére hosszú időre kiesett a köztudatból. A főváros X. kerületében található területet a végleges eltűnés fenyegette, amikor 2020-ban a Patrióták kezdeményezésére az Országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánította. Azóta számos hagyományőrző-ismeretterjesztő rendezvény segítette elő, hogy a Királydomb visszakerüljön a nemzeti emlékezetbe. A Királydombi Családi Nap is ezt a célt szolgálja, amely a Patrióták és a Múltból a Jövőbe Alapítvány együttműködésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.

gondola
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Az Agitprop figyelt
    Az idő előrehaladtával a falak egyre inkább eltolódtak egymástól, és a falon való minimális átlépést a rendszer már nem büntette úgy, mint a Kádár-korszak korai éveiben, vagy mint a Rákosi-korszakban – elemzi az 80-as évek második felének hazai újságírását Sz. Nagy Gábor történész.
  • Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát
    A Vígszínház társulata nevében Lukács Sándor színművész búcsúzott, színészkollégája játékát és közös munkáikat idézte fel. Mint mondta, Tordy Gézában nagy erők lakoztak, nagy dühök és nagy szenvedélyek.
  • Fát ültettek fradisták a Budakeszi Vadasparkban
    Dibusz Dénes, az FTC kapusa, aki csapattársai, Varga Barnabás és Botka Endre társaságában aktívan is közreműködött a faültetésben, hangsúlyozta: fontosnak érzik, hogy az edzések és a játék mellett a társadalmi felelősségvállalásból is kivegyék a részüket és óvják a környezetet.
MTI Hírfelhasználó