Hazaváró Program
2024. április 20. 09:00

A magyar diaszpóra helyzetét, és a számukra elérhető magyar állami támogatásokat tekintették át az Egyesült Államok keleti parti régiójában működő magyar diaszpóra-szervezetek Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkárral Washingtonban a magyar nagykövetségen.

A Miniszterelnökség helyettes-államtitkára hangsúlyozta, hogy 2024-ben minden korábban megkezdett program folytatódik, a diaszpóra-szervezetek számára pedig 500 millió forintos pályázati forrás is elérhető. Az április elején lezárult pályázati határidőig a diaszpórákból 232 támogatási igény érkezett, ezen belül az Egyesült Államokból 70.
   
A helyettes-államtitkár az MTI-nek adott interjúban kiemelte a Hazaváró Programot, amely a hazaköltözést fontolgató magyarok számára nyújt szolgáltatásokat, valamint a tesztjelleggel működő Nemzeti Virtuális Tér kezdeményezést, amely elérhetővé teszi a magyar közmédia csatornáit a világban élő magyarok számára.
   
Szilágyi Péter rámutatott, hogy az egyik legnépszerűbb program változatlanul a Kőrösi Csoma Program, amely a 2023/24-es pályázati időszak során a világ északi féltekéjére 72, a diaszpóra-közösségek munkáját segítő ösztöndíjast küldött, közülük 20 embert az Egyesült Államokba.
   
Hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencei külhoni magyarság mintegy 2,5 milliós létszámával megegyező a világban élő magyar diaszpóra létszáma is.
   
Takács Szabolcs nagykövet az amerikai magyar diaszpórának szóló fő üzenetként azt a kérést fogalmazta meg, hogy továbbra is próbálják megtartani közösségeik tagságában, különösen a fiatalabb generációban az erős magyar identitást, a történelem és kultúra tiszteletét, ismeretét. A diplomata azt is kérte, hogy a diaszpóravezetők és a szervezetek tagsága Magyarország érdekében tevékenykedjenek.
   
A magyar-amerikai kapcsolatokat illetően a nagykövet hangsúlyozta, hogy építeni kell a kormányzati kapcsolatokat, de világossá tette, hogy Magyarország számára az Egyesült Államok sokkal többet jelent, mint a jelenlegi amerikai kormány. Rámutatott, hogy az ország 50 államból áll, valamint erős társadalmi szövetek vannak Magyarország és az Egyesült Államok között. A magyar kormány figyelembe veszi azt is, hogy a diaszpóra tagjai is közelről látják a magyar-amerikai kapcsolatok mindenkori fejlődését, valamint azt is, hogy a két ország kormánya miként reagál a nemzetközi konfliktusokra, így az orosz-ukrán háborúra, valamint a Közel-Keleten ismét felerősödő feszültségre - tette hozzá.
   
Takács Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy mind az Európai Unióban, mind az Egyesült Államokban nagyon fontos választások lesznek idén, és arra biztatta a magyar diaszpóra tagjait is, hogy éljenek állampolgárságból fakadó lehetőségükkel, és vegyenek részt az európai parlamenti választásokon és az amerikai választáson is novemberben.
   
A Washingtonhoz tartozó, az Egyesült Államok keleti partvidékének nagy részét lefedő konzuli kerület diaszpóra szervezetei számára tartott éves regionális értekezlet hét éves múltra nyúlik vissza.

mti
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • 175 éve foglaltuk vissza Buda Várát a Habsburgoktól
  175 éve újra magyar zászlót tűztek a budai Várra a honvédek, akik a magyar szabadságért harcoltak, ez pedig olyan hagyomány, "amelyre erős haderőt tudunk építeni". "Ma szuverenitásunkat kell megvédenünk a veszélyek korában, Magyarország békéjét meg kell őriznünk, ki kell maradnunk a szomszédságunkban dúló háborúból" - emelte ki a miniszter.
 • A baloldali politikusok Soros zsebében vannak
  A baloldali politikusokról mindenki tudja, hogy egytől egyig Soros zsebében vannak. A régiek is meg az újak is. Márpedig aki fizet, az rendeli a zenét - fogalmazott a Kertvárosban Orbán Viktor.
 • Az Egri csillagok első filmváltozata
  A filmet száz évvel ezelőtt, nem sokkal Gárdonyi halála után kezdték forgatni az akkori politikai és szakmai szervezetek támogatásával. A belügyminiszter külön rendeletben engedélyezte, hogy az egész ország területén forgathassanak. A várostromot a Cseszneki várban vették fel, de forgattak a gellérthegyi Citadellánál, a Budai vár egyik bástyájánál és egy fennmaradt képkocka tanúsága szerint a Sümegi várnál is.
MTI Hírfelhasználó