Rangos nemzetközi elismerésben részesült Almár Iván csillagász
2024. április 23. 12:01

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF) az űrkutató hírességek csarnokának tagjává választotta Almár Iván magyar csillagászt, űrkutatót, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös, tiszteletbeli elnökét - közölte a MANT az MTI-vel kedden.

Csillag Ész- Almár Iván

youtube

Az 1951-ben alapított IAF azért hozta létre az űrkutató hírességek csarnokát (IAF Hall of Fame), hogy elismerje azoknak a tevékenységét, akik jelentős mértékben hozzájárultak az űrtudomány, az űrtechnológia fejlődéséhez. A korábbi díjazottak között Elon Musk, Charles Bolden, a NASA egykori vezetője, valamint az Apollo-11 űrhajósai is szerepelnek.

Almár Iván az első magyar, akit a hírességek csarnokának tagjává választott a 77 országból több mint 500 tagot számláló nemzetközi szervezet.

IAF: International Astronautical Federation

iafastro
   

A MANT méltatása szerint a magyar űrkutatás egyik megteremtője szakmai pályafutása alatt volt többek között a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium alapító vezetője és a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke. Korábban dolgozott az IAF alelnökeként.

Magyar Asztronautikai Társaság - MANT

facebook
   

Almár Iván a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) tiszteletbeli tagja és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnöke.

Membership 2023 - IAA

iaa

   
Pályafutása során mintegy 150 tudományos közleményt publikált, 10 magyar nyelvű könyvet írt vagy szerkesztett az űrkutatás és a földön kívüli intelligencia keresése (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, SETI) témakörében. Kiemelkedő tudományos ismeretterjesztő tevékenysége révén neve a magyar tévénézők és újságolvasók generációi számára is jól ismert. A Holdra szállás tv-közvetítése óta (1969) minden jelentős űresemény kommentátora.

SETI Institute - Wikipedia

wikipedia
   

"Életem legnagyobb kitüntetésének tekintem, hogy az IAF méltónak tartott erre az elismerésre" - idézi a közlemény Almár Ivánt, aki április 21-én ünnepelte 92. születésnapját.
   
Kilencvenedik születésnapja alkalmából, 2022. április 21-én konferenciát rendeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyen a magyar űrtevékenység évtizedeit idézték fel a meghívott előadók.

mti
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Limoges-i Krisztus-korpusz Homokbödögéről
  Azzal, hogy közgyűjteményi központtá is válik a magyar nemzet múzeuma, lehetőség nyílik arra, hogy az ország minden múzeumának erőforrását bevonva, együtt gondolkodva a magyar nemzet közösségének egészével tudjunk haladni az értékőrzés útján - tette hozzá Latorcai Csaba.
 • A budapestiek állják a "milliárdos Gyurcsány-számlát"
 • A vértanú – szörnyű történelmi párhuzam
  Látjuk a baljós jeleket, a balliberális politikai oldal romboló munkáját, és eszünkbe jut, hogy ezek elődei egykor mekkora károkat okoztak hazánknak. Látjuk, hogy ma is vannak könnyen félrevezethető emberek, akikre hatnak a hangzatos ígéretek, a látványos külsőségek, a szemfényvesztő gesztusok, s újabban azok a trükkök, amelyekkel mindezt nemzeti színű csomagolásban tálalják a közönségnek
MTI Hírfelhasználó