Katonai repterekre mért csapásokról számolt be az orosz minisztérium
2024. június 27. 23:09

Tengeri indítású, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétával, valamint drónokkal mért az orosz haderő csoportos csapást olyan ukrán repülőterekre, amely a tervek szerint nyugati repülőgépek fogadására fognak szolgálni - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben hét ukrán ellenrohamot vertek vissza a donyecki régióban. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.
   
A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg négy tüzérségi lőszerraktárt, az amerikai HIMARS rakétarendszer három indítóállását, két MiG-29-es repülőgépet, hat páncélozott harcjárművet, négy amerikai M777-es és egy M198-as, valamint négy brit FH-70-es vontatott tarackot, két Patriot légvédelmi rakétát, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 62 drónt.
   
Az orosz statisztika szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 23 ezernél is több katonai járművet vesztett, az orosz légvédelem által lelőtt drónok száma pedig a 26700-at is meghaladta.
   
Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke csütörtökön a Szentpétervári Nemzetközi Jogászfórumon közölte, hogy több mint 30 ezer honosított migránst vettek katonai nyilvántartásba Oroszországban, akik közül mintegy 10 ezren a "különleges hadművelet" övezetébe kerültek.
   
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.
   
Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója bejelentette, hogy a kikötővárosban mintegy 600 új óvóhelyet fognak létrehozni, felülvizsgálják a támadásra figyelmeztető rendszer üzemelteltetését, a tömegközlekedési eszközöket pedig elsősegélycsomagokkal látják el.
   
Az elöljáró szerint a szevasztopoli strandok bezárását nem tervezik, de néhánynak a használatát fel kell függeszteni. A helyi hatóságok csütörtökön közölték, hogy az Ucskujevka parknál, amelyet vasárnap rakétacsapás ért, a búvárok több fel nem robbant kazettás töltetet emeltek ki a tengerből.
 
Az ukrán rakétatámadás következtében négy ember - köztük két gyermek - életét vesztette, 153-an pedig megsebesültek.
 

mti
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
MTI Hírfelhasználó