Frusztrált brüsszeli szélsőségesek nyilatkozata
2024. július 5. 17:33

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalára feltöltött üzenetében azt írta: "a megalkuvás (appeasement) nem állítja meg Putyint". Csak az egység és az elszántság nyitja meg az utat egy átfogó, igazságos és tartós béke felé Ukrajnában - húzta alá.
   
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kijelentette: az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal. Az Európai Tanács egyértelmű a tekintetben, hogy Oroszország az agresszor és Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül - szögezte le.
   
"Nem hiszem, hogy alkalmas lenne az idő oroszországi látogatásra, de mindenki azt tesz, amit akar" - reagált a magyar kormányfő moszkvai útjára Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter.
   
Pártja, a Hajrá Olaszország! sajtótájékoztatóján ő is azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként (nem pedig az EU soros elnökeként" ment Moszkvába.
   
Az Európai Unió a béke pártján áll, de nem a Putyin előtti kapitulációén. Béke kell, nem megadás. Putyin javaslata a háború befejezésére csak színjáték. Üdvözüljük a párbeszédet és a vitákat, de folytatjuk Ukrajna támogatását - mondta az olasz politikus az ANSA hírügynökség jelentése szerint.
   
Az Európai Unió üzenete világos, elítéljük Oroszország agresszióját, Ukrajna számíthat a szolidaritásunkra - hangoztatta a német kancellár Berlinben. Olaf Scholz szerint Vlagyimir Putyin "nem számíthat arra, hogy csökken a szolidaritás és a támogatás, akár azért, mert egyes országok költségvetési problámákkal küzdenek, akár azért, mert talán nem mindenütt van meg a politikai akarat".
   
A német kormányfő is hangsúlyozta, hogy nem a soros elnöki tisztet betöltő ország vezetője, hanem Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hivatott ellátni az EU külpolitikai képviseletét.
 

mti
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Megalakult a Patrióták Európáért EP-frakciója
    Néhány nap alatt óriási politikai erő állt össze az Európai Parlamentben: a Patrióták Európáért frakció. Ez a 84 képviselő küzd majd a korrupt, önmagát átmentő uniós vezetőséggel szemben.
  • Esküt tettek olimpikonjaink
    A fogadalomtétel szövegét Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok úszó mondta el a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen, melyen kettejük között Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó tartotta a magyar zászlót.
  • A kínai elnök nagyra értékeli a magyar békemissziót
    Hszi a találkozó során gratulált Orbán Viktornak az Európai Unió soros elnökségének átvételéhez és nagyra értékelte a magyar kormányfő erőfeszítéseit az ukrajnai válság politikai rendezésének előmozdítására, kifejezve emellett Peking készségét arra, hogy az ügyben továbbra is kapcsolatban maradjon Budapesttel - közölte a kínai külügyi tárca.
MTI Hírfelhasználó