Változó médiatér
2024. szeptember 11. 22:22

A változó médiatér, a digitális tér, a változó eszközök sok veszélyt, de sok lehetőséget is rejtenek, közösen kell megtanulnunk e tér kezelését, az új eszközök bekapcsolását és a saját személyes jelenlétünket ebben a digitális térben - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöki főtanácsadója kedden az MTI-nek Miskolcon, ahol a médiatudatosságról rendeztek konferenciát.

Kollarik Tamás hozzátette, mindez folyamatos tanulást és odafigyelést jelent. Ez nemcsak a filmes szakemberekre és a diákokra, hanem a szülőkre, a felnőttekre, valamint a szabályozási szakemberekre is vonatkozik, hiszen a szabályozással le kell követni "ezt a villámgyorsan változó világot" - hangsúlyozta.

Az elnöki főtanácsadó nyilatkozatában a CineFest keretében szervezett konferencia kapcsán megjegyezte, az NMHH több mint tíz éve támogatja a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, az együttműködés kezdetben díjfelajánlásra, a filmhez köthető kapcsolatokra terjedt ki - tette hozzá.

Kijelentette, Koltay Andrásnak, a médiahatóság elnökének irányításával az elmúlt három évben ez a munka elmélyült és nemcsak a filmes területen, hanem a médiatudatosság erősítése érdekében is együttműködnek a felek.
Ebbe a közös munkába bekapcsolódott a Miskolci Egyetem, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) valamint annak kutatóintézete, és közösen szerveznek szakmai konferenciákat. Ezeken részben a filmes szakma, részben a szabályozási szakemberek, valamint a kutatók és tudósok is együtt dolgozhatnak - jegyezte meg.

Elmondta, idén Miskolcon a médiahatóság több workshopot is szervez a médiatudatosságról, amelyek mindegyikén beteltek a helyek - fűzte hozzá.

A konferenciát megelőző ünnepi köszöntőjében az elnöki főtanácsadó közölte, Biró Tibor fesztiváligazgató kérésére kollégáival olyan konferenciaprogramot próbáltak összeállítani, amely "nemcsak izgalmas, hanem hasznos is".

Bíró Tibor fesztiváligazgató köszöntőjében arról beszélt, a CineFest filmfesztivál az elmúlt húsz évben nemcsak a világ filmművészetének legfrissebb alkotásait igyekezett Miskolcra hozni, hanem folyamatosan figyelemmel kísérték a változó médiafogyasztási szokásokat is.

Azt mondta, az elmúlt években ez rendkívül felgyorsult, ezért az NMHH-val közösen már tavaly is egy hasonló konferenciát szerveztek a Miskolci Egyetemen, a keddi pedig annak a folytatása.

A konferencia első előadója Papp János Tamás, az NMHH kutatási szakértője volt, aki a szólásszabadság online térben való érvényesüléséről tartott előadásában egyebek mellett az online térben zajló diskurzusokról, a közösségi médiaplatformok felhasználási feltételeiről és azok működéséről beszélt.

Kitért még a platformok társadalmi jelentőségére, az azokon alkalmazott szabályokra, valamint a mögöttük álló cégek gazdasági érdekeire is, de említést tett a bizonyos felületeken tapasztalt gyalázkodásról, a különböző szabályozásokról és az úgynevezett decentralizált platformok működéséről is.

Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda főosztályvezetője volt, aki egyebek mellett a magyarországi filmszínházak helyzetéről, a mozik forgalmi adatairól beszélt.

Adatokat közölt például a hazai mozik látogatottságáról, a jegybevételről, valamint a jegyárak változásáról is, és megjegyezte, nemcsak a CineFest, hanem a magyar filmtörvény is a huszadik születésnapját ünnepli.

Mádl András, a médiahatóság Műsorfigyelő és -elemző Igazgatóságának vezetője a hazai médiafogyasztási adatok sajátosságairól tartott előadást.

Elmondta, a tavalyi évben műszeres televíziós közönségmérés adatai alapján négy óra negyvenkilenc percet töltött átlagosan naponta egy négy éven felüli magyar a televízió előtt.
Az igazgató beszélt még a hagyományos műsorfogyasztás változásairól, a streaming platformok jelentőségéről és a hazai rádiózás piacáról is, de említést tett a zenei streaming szolgáltatók népszerűségéről és a sajtó helyzetéről is.

Novák Adrienn, az NMHH szakmai koordinátora a szülők médiafogyasztásának gyerekekre mért hatásáról tartott előadásában egyebek mellett arról beszélt, hogyan utánozzák a gyermekek a szülőktől látott mintákat.

Kitért még a szülők túlzott médiahasználatára, a jelenlétre a közösségi médiafelületeken, a pozitív médiahasználatra és a hazai médiazajra is, de megoldási javaslatokat is tett egyes problémákra.

A Médiatudatosság 2.0 című konferenciát a 20. CineFest keretében az NMHH, a Cine-Mis Nonprofit Kft. és a Miskolci Egyetem szervezte meg közösen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete és a Nemzeti Filmiroda társszervezésével.

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Kultúrmarxizmus
    Wilkie úgy véli, hogy Magyarország világban elfoglalt helye egyedülálló. „Ha megnézzük a magyar történelem elmúlt ezer évét. Akárhogy is nézzük Magyarország szerepe a nyugati civilizáció fejlődésének fenntartásában betöltött szerepe létfontosságú. Trump pedig úgy tekint az Egyesült Államokra, mint a nyugati civilizáció kontinuitásának képviselőjére” – fejtette ki.
  • Lajta-döntés
    A szükségtározó a másodrendű védvonal megnyitásával biztosítja, hogy az elsőrendű fővédvonalakat ne törje át a víz, illetve garantálja Mosonmagyaróvár és lakóinak biztonságát - olvasható a közleményben.
  • Munkácsy Fesztivál
    Ön boldog ember, hiszen tud magyarul – mondta Liszt Ferenc Munkácsy Mihálynak Párizsban.
MTI Hírfelhasználó