Történelmi mítoszaink fontos erőforrások
Történelmi mítoszaink valós történelmünk átlényegült változatai. A mítosz megnöveli az ember lelki erejét, és így a túlságosan nehéznek, legyőzhetetlennek látszó akadályokat is le tudja bírni, a „lehetetlent" is meg tudja valósítani – fogalmaz Salamon Konrád.
2023. március 16. 00:02

Salamon Konrád – magyarnaplo.hu

Az 1848-as forradalom 175. évfordulóján Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült SALAMON KONRÁD történész, muzeológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének volt főiskolai tanára. Őt kérdezte a Gondola.

– Professzor úr, miért fontos, hogy fiataljaink a valódi magyar történelmet ismerjék meg?

–  Mert a történelem az élet „egyik" tanítómestere. Tehát ha a történelmünket rosszul ismerjük meg, akkor tévútra kerülünk és saját magunkat akaratlanul is becsapva kudarcok sorozatát kell elszenvednünk.

– Miért lényeges, hogy ismerjük meg és őrizzük elevenen a magyar történelmi mítoszokat is, miközben észben tartjuk, hogy azok mítoszok?
 
– Történelmi mítoszaink valós történelmünk átlényegült változatai. A mítosz megnöveli az ember lelki erejét, és így a túlságosan nehéznek, legyőzhetetlennek látszó akadályokat is le tudja bírni, a „lehetetlent" is meg tudja valósítani.

– Történelmünk óceán, kis tengereket, öblöket ismerhetünk meg belőle életpályánkon. Mégis miért nélkülözhetetlen, hogy folyamatosan gyarapítsuk történelmi ismereteinket?

– A történelmi ismeretek gyarapítása következtében egyre jobban megértjük valós helyzetünket, történelmünk eddigi teljesítményeit, aminek következtében újabb és újabb ötletek, elképzelések fogalmazódhatnak meg bennünk feladataink megoldásával kapcsolatban.

Molnár Pál

gondola
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • Atlanti spekuláns diktál a korrupt EU-garnitúrának
  Nyugat-Európában súlyosan romlott a közbiztonság - terrorcselekmények, nők elleni erőszak, gettósodás -, megjelent újra az antiszemitizmus és megkezdődtek a támadások a szuverén nemzeti állam, a család, a kereszténység ellen - folytatta Bakondi György. Az EU "tartja a Soros-terv ütemét."
 • Befolyásszerzés a magyarság ellen
  Meg sem próbálta tagadni az amerikai szervezet, hogy Soros Györgytől származnak a milliárdok. Svájci alapítványon keresztül több mint 4 milliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették.
 • Százéves a Magyar Lovassport Szövetség
  Ingmar De Vos, a FEI elnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyar szövetség fontos partnere a szervezetnek, amit idén a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokság megrendezése is bizonyít majd szeptemberben.
MTI Hírfelhasználó