Történelmi mítoszaink fontos erőforrások
Történelmi mítoszaink valós történelmünk átlényegült változatai. A mítosz megnöveli az ember lelki erejét, és így a túlságosan nehéznek, legyőzhetetlennek látszó akadályokat is le tudja bírni, a „lehetetlent" is meg tudja valósítani – fogalmaz Salamon Konrád.
2023. március 16. 00:02

Salamon Konrád – magyarnaplo.hu

Az 1848-as forradalom 175. évfordulóján Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült SALAMON KONRÁD történész, muzeológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének volt főiskolai tanára. Őt kérdezte a Gondola.

– Professzor úr, miért fontos, hogy fiataljaink a valódi magyar történelmet ismerjék meg?

–  Mert a történelem az élet „egyik" tanítómestere. Tehát ha a történelmünket rosszul ismerjük meg, akkor tévútra kerülünk és saját magunkat akaratlanul is becsapva kudarcok sorozatát kell elszenvednünk.

– Miért lényeges, hogy ismerjük meg és őrizzük elevenen a magyar történelmi mítoszokat is, miközben észben tartjuk, hogy azok mítoszok?
 
– Történelmi mítoszaink valós történelmünk átlényegült változatai. A mítosz megnöveli az ember lelki erejét, és így a túlságosan nehéznek, legyőzhetetlennek látszó akadályokat is le tudja bírni, a „lehetetlent" is meg tudja valósítani.

– Történelmünk óceán, kis tengereket, öblöket ismerhetünk meg belőle életpályánkon. Mégis miért nélkülözhetetlen, hogy folyamatosan gyarapítsuk történelmi ismereteinket?

– A történelmi ismeretek gyarapítása következtében egyre jobban megértjük valós helyzetünket, történelmünk eddigi teljesítményeit, aminek következtében újabb és újabb ötletek, elképzelések fogalmazódhatnak meg bennünk feladataink megoldásával kapcsolatban.

Molnár Pál

gondola
  • A magyar végváriság vitézi erőssége: Sümeg
    Egyedülálló művelődési kincsünk, a magyar végváriság szellemi megerősítését is szolgálja a falak megerősítése a sümegi várban.
  • Kudarcot vallottak a szankciók
    Ideje belátni, hogy a brüsszeli stratégia, amelynek célja Oroszország térdre kényszerítése volt, kudarcot vallott, Európa "saját magát szankcionálja", a szankcióknak káros követkeményei lettek és nem hozták meg a várt eredményt. Béketárgyalásokra, tűzszünetre és a szankciók felülvizsgálatára lenne szükség - jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.
  • Együtt bármire képesek vagyunk
    A Magyarország-Bulgária mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. március 27-én. Magyarország-Bulgária 3-0. MTI/Czeglédi Zsolt A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok elleni 3-0-s győzelemmel zárult Európa-bajnoki selejtezőn bebizonyította, képes lehet nagy dolgokra.
MTI Hírfelhasználó