Von der Leyent megalázták Pekingben
Amíg Emmanuel Macront „körberajongták”, addig az Európai Bizottság elnökét szinte észre sem vették kínai látogatásuk során, írja a Politico nyomán a Mandiner.
2023. április 8. 09:12

mandiner / LUDOVIC MARIN / POOL / AFP

Emmanuel Macron francia elnököt a héten Pekingben kiemelt elbánásban részesítették, állami banketten ünnepelték, katonai parádéval és ágyúlövésekkel fogadták a Tiananmen téren. Amikor Macron repülőgépe leszállt, a kínai külügyminiszter személyesen üdvözölte őt. Amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megérkezett, őt a természetvédelmi miniszter fogadta a menetrend szerinti utasoknak fenntartott kijáratnál – hívja fel a figyelmet az eltérő bánásmódra a Politico nyomán a Mandiner.

E brüsszeli portál cikke szerint az a különbségtétel szerdán és csütörtökön is folytatódott a két vezetővel szemben, akik a látogatás során megpróbáltak egységes európai frontot képviselni Kínával szemben. Míg Macron programja zsúfolt volt, addig von der Leyené „csontsovány”.

Macron csütörtök este egy pazar állami banketten vett részt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Von der Leyen szerény sajtótájékoztatót tartott az uniós küldöttség pekingi székhelyén.

Miközben az állami média a kínai-francia kapcsolatok jelentőségét harsogta, a kínai közösségi média egyesen amerikai bábként démonizálta Von der Leyent.

Az unió 27 tagjának számos eltérő véleménye van arról, milyen kapcsolatokat kellene fenntartani Kínával, és ezt Peking is tudja – fogalmazott a Politico cikke. Macron és Von der Leyen esetében pedig Kína nagyobb esélyt lát arra, hogy a francia vezetővel szívélyesebb kapcsolatot alakítson ki.

Míg a brüsszeli végrehajtó szervet alárendelt helyzetbe hozza.

Ez a stratégia csütörtökön teljes mértékben megmutatkozott, amikor Hszi a Nép Nagy Csarnokának hatalmas lépcsőjén mosolyogva és kézfogással üdvözölte a francia elnököt. A két vezető a lobogó vörös zászlók sora alatt üdvözletet váltott az egybegyűltekkel, akik között Macron tanácsadói is voltak.

Ursula von der Leyenek viszont később magányosan kellett felsétálnia a Nagyterem lépcsőjén.

Macron döntése, hogy Von der Leyent is meghívja az útra, az európai egység demonstrálására irányult. Csakhogy a Politico szerint az eredmény minden volt, csak nem az. Bár a Bizottság tisztviselői az utazás előtt hangsúlyozták, hogy Von der Leyen a francia elnöktől eltérő menetrendet követ majd, a látogatás inkább a megosztottságot, a két vezető közötti kontrasztot mutatta be.

Macron és Von der Leyen Kína-politikai nézetkülönbségei is megmutatkoztak látogatás során. Órákkal azután, hogy szerdán Kínában landolt, a francia elnök elhatárolódott Von der Leyen múlt heti beszédétől, amelyben az EB-elnök Kínát bírálta.

A sajtóval folytatott megbeszélésen, amikor arról kérdezték, Macron nem volt hajlandó kommentálni a beszédet, azt mondta, az EU-nak „van egy stratégiája, amelyet az Európai Tanács határoz meg; ez a stratégia világos és ez az, amelyre hivatkozunk”.

Míg francia tisztviselők a látogatás előtt hangsúlyozták, hogy Macron nem kívánja felvetni Tajvan kérdését, addig Von der Leyen megvitatta Hszivel a sziget státuszát. A Hszi és von der Leyen közötti megbeszélésekről szóló kínai beszámolókból az is kiderült, hogy a megbeszélések nem voltak túl barátságosak. „Kínának és az EU-nak fokoznia kell a kommunikációt a helyes kölcsönös megértés kialakítása, valamint a félreértelmezések és téves megítélések elkerülése érdekében" – mondta Hszi, hozzátéve, remélik, „az Európai Bizottság konstruktív szerepet fog játszani (...) az EU hosszú távú érdekei alapján”.

Macron asszertívebb megközelítést alkalmazott Hszivel szemben.

A francia elnök megpróbálta rávenni Kínát, hogy használja ki befolyását Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus lezárása érdekében. Hszi Csin-ping ennek hatására beleegyezett, hogy – bár egyelőre nem meghatározott időpontban – felhívja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Macron gazdasági ügyekben ugyanakkor konkrétabb eredményeket ért el, több üzleti megállapodás aláírását is sikerült tető alá hoznia, köztük 160 Airbus repülőgép eladását. Ez a szállítás része egy 36 milliárd eurós üzletnek, amelyet az Airbus tavaly jelentett be.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Sulyos sérüléseket okoztak migránsok határőrzőinknek
    Van náluk kés, pisztoly, puska is – leplezte le a korrupt EU-politikusok által békés bevándorlónak hazudott fegyveres migránsokat az államtitkár. Az illegális migránsok agresszívan támadnak a rendőrök, határvadászok autóira, "ízzé-porrá zúzzák" azokat, kövekkel dobálják és husángokkal verik. Az EU-vezetőség bűntársa az alvilágnak.
  • Morawiecki: Az EU a hanyatló Római Birodalmat idézi
    A baloldali liberális szélsőség 2015 után most ismét azzal próbálkozik, hogy óriási migrációs tömegekkel megbontsák Európa békéjét és stabilitását – volt kiolvasható Morawiecki szavaiból.
  • Politikai "őrültek házában" az itthoni "dollárbaloldal"
    A magyar dollárbaloldal, az európai elvtársai, a liberálisok, a kommunisták, a baloldalhoz átállt néppártiak a Magyarországgal kapcsolatban összehordott összes hazugságot, rágalmat, csúsztatást, a valóságtól fényévnyi távolságra lévő kijelentést gyűjtötték össze az immár tizenegyedik, Magyarországot elítélő politikai pamfletbe és ezt most még meg is fejelték.
MTI Hírfelhasználó