Európának emlékezethiánya van
A mi Európánk című beszélgetéssorozat keretében megrendezett eseményen Hölvényi György bevezetőjében hangsúlyozta: az elmúlt években a koronavírus-járvány és a háborúk meggyengítették az emberek hitét és vallásosságát. Ennek újjáépítése és megerősítése hosszú évek munkája lesz.
2023. szeptember 8. 20:36

Hölvényi György – vasarnap.hu/MTI/EPA/Vael Hamzeh

Európának emlékezethiánya van, ezért Európának fel kell fedeznie múltjának értékeit, hogy gazdagítsa a jelent - idézte Ferenc pápát Hölvényi György európai parlamenti képviselő (KDNP) Az egyházak és vallási intézmények szerepe az európai társadalomban című pódiumbeszélgetésen a budapesti Sapienta Hittudományi Főiskola dísztermében pénteken.

A mi Európánk című beszélgetéssorozat keretében megrendezett eseményen Hölvényi bevezetőjében hangsúlyozta: az elmúlt években a koronavírus-járvány és a háborúk meggyengítették az emberek hitét és vallásosságát. Ennek újjáépítése és megerősítése hosszú évek munkája lesz, de leszögezte, hogy a változást mindig magunknál kell kezdeni.
   
Christiaan Alting von Geusau, a bécsi székhelyű Katolikus Döntéshozók Nemzetközi Hálózatának (International Catholic Legislators' Network, ICLN) holland származású elnöke előadását két rövid anekdotával kezdte. Egyrészt hangsúlyozta, mennyire nem tudná elképzelni saját életét az egyesült Európa nélkül, hiszen jelenleg Ausztriában él, és családjában holland, német, angol és spanyol nyelven beszélnek egymáshoz.
   
Az 51 éves von Geusau kifejtette, hogy a hidegháború éveiben töltötte formatív éveit, ezért gyerekkorában számára Bécsnél és az osztrák-magyar határnál ért véget Európa, de hangsúlyozta, hogy ez szerencsére ma már nincsen így.
   
Az ICLN elnöke idézte a néhai XVI. Benedek pápának a német szövetségi parlamentben 2011-ben tartott előadását. A német származású katolikus egyházfő az emberi és az isteni törvények közötti kapcsolatról beszélt a képviselőknek. Mint kifejtette, az emberek egyenlősége, az emberi méltóság, a törvény előtti egyenlőség és a személyes felelősség mind az isteni teremtésen és az isteni törvényeken alapszik. Az akkori egyházfő rámutatott: a kereszténység sosem próbálta meg rákényszeríteni a törvényeit a társadalomra és a parlamentekre. A keresztény egyház mindig a természet és a józan ész felé mutatott, amelyek az emberi és a társadalmi törvények valódi forrásai.
   
Von Geusau idézte Morus Tamást, VIII. Henrik angol király lordkancellárját és személyes tanácsadóját, aki szerint ha az állam vezetői végső soron nem követik a vallási előírásokat és az isteni törvényeket, az állam vezetése elveszíti erkölcsi fundamentumait, amelynek a társadalom egésze látja a kárát. Példaként említette a szovjet típusú közép- és kelet-európai szocialista rendszereket, amelyek mindig elsőként támadták meg az adott ország addigi családi, vallási, egyházi és oktatási intézményeit.
   
Az előadást követő pódiumbeszélgetés résztvevői - Manuel Barrios Prieto atya, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Tanácsának (COMECE) főtitkára, valamint Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára - konkrét európai és magyar példákkal világították meg az egyházak és a vallási intézmények pótolhatatlan társadalmi szerepét.
 

MTI
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Globális népünnepély a 100. percben lőtt gól után – Videó!
  Csoboth Kevin 10 másodperc alatt 3 bravúrt hajtott végre. Lefutotta az előnyös helyzetben lévő skót védőt, pontos indítást adott Sallainak, majd sprint után kapásból adott le olyan lövést, amely a védő lába mellett, a kapus keze és a kapufa között suhant a jobb alsó sarokba. Ez a 10 másodperc jelentette csapatunk győzelmét.
 • Hazánk ma is a kereszténység védőbástyája
  A középkorban végvári vitézeink fegyverrel védték a keresztény Európát a délkeletről támadó oszmán ármádia ellen. Ma a nyugati korrupt média az ellenség.
 • Kétszeres rendőri erő a magyar tengernél
  Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy minden turista biztonságban érezze magát a Balatonnál és minden más kiemelt turisztikai területen. Ezért a Balatonnál nyáron nagyobb a rendőri jelenlét a bűncselekmények megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása és az emberek védelme érdekében - tette hozzá.
MTI Hírfelhasználó