Az ukrán vezetőknek rá kell nézni a térképre
Schüssel felvetette, hogy egy tűzszüneti megállapodás a vereséggel lenne egyenértű Ukrajna számára. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy ez attól függ, miképpen látjuk a jövőt, hiszen Ukrajna még több területet veszíthet, és végül a háborút is elveszítheti, ha nem születik megállapodás.
2024. február 11. 15:45

A miniszterelnök szerint nem a tűzszünet a legrosszabb dolog, ami az ukránokkal történhet.

Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral vitázott Orbán Viktor a European Voices című vitalap számára. A beszélgetést a Die Presse szemlézte.

A két politikus többek között beszélgetett Ukrajna helyzetéről az Európai Unióról, valamint a soron következő magyar uniós elnökségről is.

Ukrajnával kapcsolatban a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy „Akár tetszik, akár nem, akár tetszik az ukránoknak, akár nem, Ukrajna ott van a térképen, ahol van”. Hozzátette, „az oroszok újra és újra és újra és újra el fogják pusztítani Ukrajnát. Oroszország soha nem fog elfogadni egy olyan EU- és NATO-tagot, mint Ukrajna a küszöbén. Soha”

Schüssel felvetette, hogy egy tűzszüneti megállapodás a vereséggel lenne egyenértű Ukrajna számára. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy ez attól függ, miképpen látjuk a jövőt, hiszen Ukrajna még több területet veszíthet, és végül a háborút is elveszítheti, ha nem születik megállapodás.

Hozzátette, Ukrajnát Oroszország sosem fogja elismerni tárgyaló partnernek, csak az Egyesült Államokat, valamint „hagy ügyesek vagyunk”, akkor még az Európai Uniót.

Schlüssel erre úgy reagált, hogy Oroszországban nem lehet megbízni, Orbán Viktor szerint ez azonba nem bizalom, hanem erő kérdése, és jelenleg az EU nem elég erős ahhoz, hogy Oroszország komolyan vehesse.

„A világgazdaságban korszakos változást élünk át, amely 500 évenként egyszer fordulhat elő.

A Nyugat domináns pozíciójának vége” – tette hozzá.

A kormányfő szerint az állítás sem igaz, hogy Ukrajna „Európát védené”, mivel nem áll fenn annak a veszélye, hogy Oroszország megtámadná a NATO-t, amelynek Magyarország is a része.

„Sajnos, az ukrajnai háború nem fog véget érni ebben az évben. Mindent megteszünk azért, hogy legalább tűzszünetet kössünk, és olyan helyzetet teremtsünk, amelyben tárgyalni tudunk” – tette hozzá.

Az Európai Parlamenttel kapcsolatban a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy „meg kellene fontolni”, hogy a tagállamok visszatérjenek ahhoz a korábbi rendszerhez, amelyben nem közvetlenül választották az EP-képviselőket, hanem a nemzeti parlamentek delegálták őket.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a magyar EU-elnökségnek két prioritása lesz, az EU versenyképességének a javítása, valamint a „régi bővítés” befejezése.

A magyar miniszterelnök szerint „a nem integráljuk Szerbiát a lehető leggyorsabban, akkor elveszítjük. Szerbiának ugyanis más lehetőségei is vannak,

nemrég kötött szabadkereskedelmi megállapodást Kínával”.

Orbán szerint annak, hogy megkezdjék a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, csak politikai értelme van, mivel Ukrajna sosem lesz tagja az EU-nak.

mandiner.hu
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Európa-bajnok lányaink
  Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.
 • Orbán Viktor a Baden-württembergi kormányfővel tárgyalt
  2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt. A teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.
 • Honvédségi hadműveletről akciófilm
  Az Operation Sámán munkacímmel futó film az NFI gyártási támogatása mellett, egyedi kormányhatározat alapján további 1,067 milliárd forint hozzájárulásban is részesül - írták a közleményben.
MTI Hírfelhasználó