Brit vélemény: úgy kell bánni az embercsempészekkel, mint a terroristákkal
2023. szeptember 14. 17:05

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint az embercsempész bűnszervezetekkel ugyanúgy kell bánni, mint a terroristákkal.

Who is Keir Starmer? -

Starmer – eupoliticalreport.eu

Sir Keir Starmer - akinek pártja a jelenlegi közvéleménykutatási adatok szerint a jövőre esedékes brit parlamenti választások esélyese - csütörtökön Hágába utazott, ahol az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) vezetőivel tárgyal az embercsempészet elleni közös fellépés lehetséges módjairól.
   
Tárgyalásai előtt több brit médiaorgánumnak - köztük a The Times című konzervatív napilapnak, a The Sun című, erőteljesen EU-szkeptikus irányzatú tömeglapnak és az ITV kereskedelmi televíziónak - nyilatkozott.
   
Az interjúkban Starmer úgy fogalmazott: a konzervatív párti brit kormány olyan súlyos kudarcot vallott a kontinensről csónakkal Angliába indulók illegális átkeléseit szervező embercsempészek elleni fellépésben, hogy most már a három nagy nemzetbiztonsági fenyegetéssel, az éghajlatváltozással, az ellenséges külföldi hatalmakkal és a terrorizmussal azonos szintű veszélynek kell tekinteni e bűnözői szervezetek működését.
   
A brit belügyminisztérium adatai szerint tavaly csaknem 46 ezren indultak útnak mindenekelőtt a francia partokról gumicsónakokon Anglia felé. Ez volt az illegális átkelési kísérletek eddigi legmagasabb éves száma azóta, hogy a brit hatóságok 2018-ban elkezdték e statisztika rendszeres összeállítását.
   
A londoni belügyi tárca összesítése szerint az idén eddig több mint 20 ezren próbáltak ugyanígy átjutni a kontinensről Nagy-Britanniába.
   
Ennek megállítása érdekében a Boris Johnson volt miniszterelnök vezette akkori brit kormány tavaly áprilisban új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. A megállapodás - amely tartalmaz egy 120 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is a közép-afrikai ország számára - lehetővé tenné, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.
   
A program azonban eddig nem indulhatott el, mivel jogvédő szervezetek bírósági eljárást kezdeményeztek az áttelepítések megakadályozására, és a jogi eljárás jelenleg is tart. Ennek legutóbbi mozzanataként, június végén a brit fellebbviteli bíróság jogszerűtlennek minősítette és megtiltotta a brit határt illegálisan átlépők áttelepítését Ruandába, azzal az érvvel, hogy a közép-afrikai ország a brit kormány véleményével ellentétben nem tekinthető biztonságos célországnak.
   
Csütörtöki nyilatkozataiban Sir Keir Starmer olyan új rendfenntartó alakulat létrehozását is megígérte, amely az európai kontinensen is felléphetne az embercsempészek ellen a programban részes EU-országok hatóságaival együttműködve.
   
Starmer utalást tett arra is, hogy a Munkáspárt kormányra kerülve - az együttműködés fejében - kész lenne tárgyalni az Európai Unióval menedékkérők befogadásáról.
   
Megerősítette ugyanakkor azt a korábban is többször hangoztatott véleményét, hogy a Labour-kormány nem újítaná fel az emberek szabad áramlását, letelepedését és munkavállalását biztosító uniós szabadságjog érvényesítését. Ez a viszonos szabadságjog a három éve megszűnt brit EU-tagság idején Nagy-Britanniára is vonatkozott.
 

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
  • Geert Wilders: Orbán Viktor bátor vezető
    Merkelék, amikor megnyitották a határokat, veszélybe sodorták az európai keresztény civilizációt. A konzervatívok azonban nem süllyedtek bele ebbe a "politikai mocsárba", hanem az emberek mellé álltak, és ezért támogatják őket a szavazók, akinek már elege van abból, hogy lábbal tiporják az értékeiket - fejtette ki a Szabadságpárt elnöke.
MTI Hírfelhasználó