Balassi Bálint
 • 2022. július 22. 09:01
  Számomra ez egy igazi kihívás volt, nagy erőfeszítés magyarul tanulni, és nem számítottam arra, hogy ennyire szenvedélyesen a magyar nyelvnek és irodalomnak szentelem magam, de ezen az úton Balassinak is megvolt fontos hatása! – vallja a román műfordító.
 • 2022. február 11. 10:42
  Annyira romantikus a költőnkről tanított kép – egyik kezében karddal, másik kezével lányokat ölelve dalol hazáról, vitézségről, szerelemről –, hogy szinte nem illik megbolygatni ezt. Csakhogy ez így nem hiteles, mert nincs benne a 16. század megrendítő totalitása, sem a reneszánsz édessége, pikantériája. Költőnk nem ágrólszakadt végvári zsoldos, lantját pengető énekmondó, hanem a kor Európájának egyik legműveltebb embere – írja Molnár Szabolcs bukaresti magyar professzor.
 • 2021. október 1. 08:51
  Elena Lavinia Dumitru: Eddig nem sikerült (egy-két Balassi vers fordítása kivitelével) Balassit románul is az olvasóközönség elé vinni. Balassi román fordítása nemcsak népszerűsítheti a magyar szerző verseit, hanem konkrétan segítheti a román anyanyelvű magyar szakos diákokat a szöveg megértésében.
 • 2021. szeptember 29. 15:14
  Molnár Szabolcs professzor: Dumitru Elena dicséretes munkája reménykeltő kezdet. A folytatáshoz a Biblia- és zsoltárfordítások, valamint a népköltészet frazeológiája segítségével létre kell hoznia egy 16. századi román nyelvet, amelyen egy román Balassi Bálint énekelhetett volna szerelemről, örömről, szenvedésről.
 • 2020. október 16. 08:55
  A magyar irodalomtörténetben valószínűleg most először fordított Balassi-verseket ausztrál - Melbourne-ben született - költő anyanyelvére. Ross Gillett alkotásai egy többnyelvű antológiában jelennek meg még az idén.
 • 2020. május 26. 09:03
  Itt Esztergomban igyekszünk a méltó módon minden évben többször is megemlékezni róla, különféle rendezvények, pályázatok, múzeumi foglalkozások, vagy tudományos előadások keretén belül. Balassa emlékét kiemelten fontosnak tartjuk közvetíteni.
 • 2020. május 20. 00:03
  Igyekszem kortárs alkotóval, alkotással párhuzamba állítani a mű típusát, a megjelenített problémát, a szituációt. Szinte mindig találok valamilyen kapcsolódási pontot, feldolgozást, filmet, zenét, amely így közelebb hozza a művészt. Sok a rajzolni szerető diák, így a művekhez gyakran kapok illusztrációt, örömmel teszem ki a tanterem falára a rajzokat.
 • 2017. augusztus 24. 19:08
  Augusztus 24-én Reformáció és költészet címmel rendez Balassi Bálint emlékkonferenciát a Vizsolyi Református Egyházközség.
 • 2017. május 1. 10:16
  Elena Dumitru román költőnő Balassi Bálint Célia-ciklusát ültette át román nyelvre. A kötet a közelmúltban jelent meg Bukarestben.
 • 2017. február 14. 19:07
  A hagyományhoz híven idén is február 14-én, Bálint-napon adják át a Gellért szálló gobelintermében a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjat.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó