Európai rendszerváltás kell
Az európai intézményrendszer, ideértve a az Európai Parlementet és a Bizottságot szerkezetében, legitimációjában, összetételében nem felel meg annak, amit a kor követel. Fundamentális átalakítás szükséges.
2023. július 3. 08:11

fidesz-eu.hu

Kínának nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy hagyjon fel háborújával, és haladéktalanul, teljesen és feltétel nélkül vonja ki csapatait Ukrajnából - húzták alá az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői kétnapos brüsszeli találkozójuk után kiadott zárónyilatkozatukban pénteken. Szabó Tamásnak, Antall József államtitkárának, miniszterének tett föl kérdéseket a Gondola.

– Miniszter úr, az Európai Unió vezetői okos emberek, hiszen hatalmas jövedelmet húznak, gigantikus apparátust szerveztek maguk alá. Ezek az okos emberek pontosan tudják, hogy az általuk kiadott nyilatkozat infantilis butaság. Mégis kiadták. Mi lehetett a valódi, mögöttes céljuk?

– Nézzük meg messzebbről a dolgot. Ukrajna kapcsán két nagyhatalom érdeke ütközik,. Az USA érdeke az befolyási övezet kiterjesztése és az oroszok radikális meggyengítése. Az oroszok érdeke egyrészt ugyanúgy a befolyási övezet szilárdnak tartása és az orosztöbbségű területek visszaszerzése, pozíciójának erősítése. S mi Európa érdeke? Biztosan nem az, hogy finanszírozzuk Amerika háborúját az oroszokkal. Európa érdeke szerintem a béke. Európának az lenne (szerintem) az érdeke, hogy segítse az azonnali, feltételek nélküli tűzszünetet és tárgyalásokkal megoldást találni, hogy béke legyen. De ezt érthetetlenül nem merik vállalni. Azt nem feltételezem, hogy amit mindenki érez, azt Ők ne éreznék. De azt se lehet, hogy ne mondjanak semmit. Ezért szerintem a határozott látszatcselekvés megjelenése ez a nyilatkozat.

– Oroszország „haladéktalanul, teljesen és feltétel nélkül vonja ki csapatait Ukrajnából..." A brüsszeli garnitúra, amely mérnöki pontossággal épített föl maga alá egy korrupt, és a korrupcióban megbuktathatatlan szervezetet, pontosan tudja, hogy egetverő ostobaság, amit követel. Nem is Moszkvának írja: valójában milyen közönséget céloz meg a gyerekes követelőzéssel?

- Komikus és tragikus hozzáállás ez. Komikus, mert hasonlít ahhoz, hogy a szomszédunkban két család veszekszik és verekszik, mi meg elmennénk egy másik városba egy távoli ismerősünkhöz és felszólítanánk, hogy tegyen rendet. Tragikus, mert semmivel nem visz közelebb a békéhez és a megoldáshoz, tehát Európa folytatja saját erőforrásainak föláldozását mások érdekében.

– Kína mint világhatalmi tényező legalább egy klasszissal áll az EU felett. Ennek ellenére Brüsszel fölényeskedő stílusban ad utasításokat Pekingnek. Tudjuk, a sok ezer éves kultúra ettől az infantilizmustól – legalábbis közvetlenül – nem háborodik fel. Mégis milyen következményei lehetnek az EU-garnitúra dilettantizmusának?

– Amikor egy kis cégnek nincs piaci stratégiája és ad hoc ötletekkel próbál teret nyerni, kódolva van a kudarca. Amikor egy országnak nincs stratégiája,, amikor nem látja saját érdekeit, meggyengül. Amikor magát világhatalmi tényezőnek gondoló Európa nem saját világosan átlátható érdeke szerint cselekszik, akkor potenciális lehetőségei gyengülnek, leépülnek és egyre inkább elveszti számottevő tényező szerepét. Úgy vélem, mindez nem egyének korlátoltságán múlik, hanem azon, hogy az európai intézményrendszer, ideértve a az Európai Parlementet és a Bizottságot szerkezetében, legitimációjában, összetételében nem felel meg annak, amit a kor követel. Fundamentális átalakítás szükséges, ez szent meggyőződésem. Ha úgy tetszik, európai rendszerváltoztatás kell. Mert ez a politikai-döntési szerkezet és rendszer, ami az Európai Uniót ma vezeti, nem felel meg a ma és a jövő kihívásainak. 

Molnár Pál

gondola
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Menczer Tamás: Melegszik a pite, Peti!
  • Meghalt Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője
    Az IDF úgy tudja, hogy bejrúti légitámadásaiban a Hezbollah hat föld alatti fegyverraktára is megsemmisült. Értesülése szerint a milíciának voltak kínai gyártmányú rakétái - C-704 és C-802-esek - is az irániak mellett.
  • A kölcsönös tisztelet elve az ENSZ előtt
    "A szankciók jobban ártanak egyes európai országoknak, mint Oroszországnak, s azt is látjuk, hogy sok nyugat-európai vállalat és ország egyszerűen kikerüli a szankciókat" - leplezte le a nyugat-európai szélsőséget Szijjártó Péter.
  • A magyarokra mindig számíthatnak a bajba kerülők
    Rétvári Bence a HUNOR mentőszervezet újraminősítési eljárásának záróünnepségén emlékeztetett: szervezet egymás után harmadik alkalommal kapta meg az ENSZ INSARAG legmagasabb minősítését, amit háromszor csak az Amerikai Egyesült Államok mentőcsapata és a magyar mentőszervezet tudott megszerezni.
MTI Hírfelhasználó