A Kárpát-medencébe közvetít értékeket az Ars Sacra
Az Ars Sacra ereje egybefog nemzedékeket, együttműködésre készteti a távoli földrajzi helyeken élő jóakaratú embereket. Értékeket közvetít, és új értékeket alkot – derül ki Dragonits Márta szavaiból.
2023. szeptember 2. 09:45

ars-sacra.hu

Több mint 420 hangversennyel, kiállítással, sétával, irodalmi esttel, színházi előadással, filmvetítéssel és egyéb, ingyenes programmal várja a közönséget 88 településen szeptember 16. és 24. között az 17. Ars Sacra fesztivál, melynek idei mottója: "Keresd a békét!". Az Ars Sacra Alapítvány elnökét, Dragonits Mártát kérdezte a Gondola.

– Elnök asszony, kiemelt céljuk a fiatalok megszólítása. Bogányi Gergely ezért szeptember 17-én szokatlan időpontban, 22 órakor ad zongorakoncertet a budai Szent Imre-templomban, Boros Misi közreműködésével. Az eltelt években mennyire volt eredményes az ifjabb nemzedék bevonzása, miért?

– Az elmúlt esztendőkben a fiatalokat kevésbé tudtuk megszólítani, célirányos erőfeszítéseket sem nagyon tettünk. Az x, y z generációk már egész más nyelven beszélnek, hozzájuk korban közelebb álló szervezőkre volna szükség.

 

 

ars-sacra.hu

Mégis év közben a "Magyar szentek" kiállításunkkal, megpróbáltunk hozzájuk szólni. Országszerte szállítottuk a tablókat, gimnáziumokba, a zalaegerszegi Mindszentyneumba, nyáron Zánkára, és a Balaton körül. Példaképeket állítottunk eléjük, "Ne féljetek vágyakozni arra, hogy szentté váljatok!" II. János Pál pápától vett mottóval. Bízunk benne, hogy sikerül áttörni azon az előítéleten, hogy szentnek lenni szomorú önsanyargatás, és helyette az Isten akaratával egyesített életek örömének üzenete jut el a fiatalokhoz. A majdnem életnagyságú forgatható tablók grafikáit Kállai Nagy Krisztina készítette, a hátoldalon lévő életrajzokat Bethlenfalvy Gábor írta. Készült hozzá mindegyik szentről könyvjelző és csokoládé. A Miskolci Ars Sacra Fesztivált is szeptember 4-én a Városháza előtt nyíló kiállítás fogja beharangozni.

– A fesztiválba 17 civil szervezet, 10 városi intézmény, valamennyi helyi keresztény felekezet és több iskola is bekapcsolódik. Hogyan érik el, hogy az Ars Sacra a magas színvonal megőrzése mellett egyfajta hálózatként évről évre növekedjen?

ars-sacra.hu

– "Főtámogatónk a Szentlélek" felirattal nyomtattunk egy nagy molinót, hogy mindenki lássa, hogyan épül az Ars Sacra. Ez az igazság. Megtanultunk 17 év alatt "a vízen járni". Minden évben a saját szervezésű programok mellett feltüntetjük a honlapunkon, és felhívást küldünk szét a csatlakozás lehetőségéről.

– A Szebeni Magyarok Egyesülete gondoskodott arról, hogy az Ars Sacra fesztivál nagyszebeni programjain négy nyelven: magyarul, németül, románul és angolul is megszólítsák a közönséget. A dél-erdélyi városban öt kiállítás, két szakrális séta, kórus- és orgonakoncertek és egyéb programok várják a közönséget. Hogyan segíti az Ars Sacra ereje, hogy a Kárpát-medence távoli szegleteiben is egyre több jóakaratú ember keresse a békét?

– Nagy örömmel fogadtam a jelentkezést Nagyszebenből. Ezt a soknemzetiségű és sok felekezetű várost is sikerült közös munkálkodásra fogni az Ars Sacra kapcsán. Erdélyben Kolozsváron is több éve szerveznek az Ars Sacra keretein belül "Üzenet a szakrálisból" címmel programokat.

ars-sacra.hu

Néhány évvel ezelőtt, Sabau-Trifu Cristina művésznővel - aki a Szentatya csíksomlyói miseruháját készítette - Budapesten beszélgettünk arról a víziómról, hogy minél több helyszínen a saját művészek bevonásával szervezzenek Ars Sacra programokat. Korábban Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken, Kárpátalján is voltak már Ars Sacra programok, de az az összefogás, amit most Nagyszebenben látok, nagy reménnyel tölt el. 

Molnár Pál

gondola
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • A kormányfő Zala és Vas vármegyében
  „Látni akarjuk felnőni a gyerekeinket és az unokáinkat. Ezért állunk ki a béke mellett. Akármekkora lesz is rajtunk a nyomás, ellenállunk a háborús őrületnek. Ehhez kérjük a magyarok támogatását június 9-én" - fogalmazott Orbán Viktor.
 • Nagy veszély a NATO ukrán missziója
  A legnagyobb konkrét intézményi veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti. Magyarország abban érdekelt, hogy csak és kizárólag olyan döntést hozhasson a NATO - még akkor is, ha a NATO-csapatok be akarnak vonulni Ukrajna területére -, amelyből Magyarország teljes egészében kimaradhat - rögzítette a miniszter, jelezve, hogy ez azt jelenti, Magyarország sem katonát nem akar küldeni, sem pénzügyileg nem akar hozzájárulni a misszióhoz.
 • Ingfelgyűrős munkára készül Szentkirályi Alexandra
  Szentkirályi Alexandra úgy vélekedett, több területen a kormány végezte el a munkát a főváros helyett, ezek közül az országbérlet kiterjesztését emelte ki a BKK-BKV csoport munkavállalóira. Emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt 200 milliárd forint iparűzésiadó-megtakarítással adták át a várost, most pedig a növekvő bevételek mellett "a csőd szélén tántorog".
MTI Hírfelhasználó