A Kárpát-medencébe közvetít értékeket az Ars Sacra
Az Ars Sacra ereje egybefog nemzedékeket, együttműködésre készteti a távoli földrajzi helyeken élő jóakaratú embereket. Értékeket közvetít, és új értékeket alkot – derül ki Dragonits Márta szavaiból.
2023. szeptember 2. 09:45

ars-sacra.hu

Több mint 420 hangversennyel, kiállítással, sétával, irodalmi esttel, színházi előadással, filmvetítéssel és egyéb, ingyenes programmal várja a közönséget 88 településen szeptember 16. és 24. között az 17. Ars Sacra fesztivál, melynek idei mottója: "Keresd a békét!". Az Ars Sacra Alapítvány elnökét, Dragonits Mártát kérdezte a Gondola.

– Elnök asszony, kiemelt céljuk a fiatalok megszólítása. Bogányi Gergely ezért szeptember 17-én szokatlan időpontban, 22 órakor ad zongorakoncertet a budai Szent Imre-templomban, Boros Misi közreműködésével. Az eltelt években mennyire volt eredményes az ifjabb nemzedék bevonzása, miért?

– Az elmúlt esztendőkben a fiatalokat kevésbé tudtuk megszólítani, célirányos erőfeszítéseket sem nagyon tettünk. Az x, y z generációk már egész más nyelven beszélnek, hozzájuk korban közelebb álló szervezőkre volna szükség.

 

 

ars-sacra.hu

Mégis év közben a "Magyar szentek" kiállításunkkal, megpróbáltunk hozzájuk szólni. Országszerte szállítottuk a tablókat, gimnáziumokba, a zalaegerszegi Mindszentyneumba, nyáron Zánkára, és a Balaton körül. Példaképeket állítottunk eléjük, "Ne féljetek vágyakozni arra, hogy szentté váljatok!" II. János Pál pápától vett mottóval. Bízunk benne, hogy sikerül áttörni azon az előítéleten, hogy szentnek lenni szomorú önsanyargatás, és helyette az Isten akaratával egyesített életek örömének üzenete jut el a fiatalokhoz. A majdnem életnagyságú forgatható tablók grafikáit Kállai Nagy Krisztina készítette, a hátoldalon lévő életrajzokat Bethlenfalvy Gábor írta. Készült hozzá mindegyik szentről könyvjelző és csokoládé. A Miskolci Ars Sacra Fesztivált is szeptember 4-én a Városháza előtt nyíló kiállítás fogja beharangozni.

– A fesztiválba 17 civil szervezet, 10 városi intézmény, valamennyi helyi keresztény felekezet és több iskola is bekapcsolódik. Hogyan érik el, hogy az Ars Sacra a magas színvonal megőrzése mellett egyfajta hálózatként évről évre növekedjen?

ars-sacra.hu

– "Főtámogatónk a Szentlélek" felirattal nyomtattunk egy nagy molinót, hogy mindenki lássa, hogyan épül az Ars Sacra. Ez az igazság. Megtanultunk 17 év alatt "a vízen járni". Minden évben a saját szervezésű programok mellett feltüntetjük a honlapunkon, és felhívást küldünk szét a csatlakozás lehetőségéről.

– A Szebeni Magyarok Egyesülete gondoskodott arról, hogy az Ars Sacra fesztivál nagyszebeni programjain négy nyelven: magyarul, németül, románul és angolul is megszólítsák a közönséget. A dél-erdélyi városban öt kiállítás, két szakrális séta, kórus- és orgonakoncertek és egyéb programok várják a közönséget. Hogyan segíti az Ars Sacra ereje, hogy a Kárpát-medence távoli szegleteiben is egyre több jóakaratú ember keresse a békét?

– Nagy örömmel fogadtam a jelentkezést Nagyszebenből. Ezt a soknemzetiségű és sok felekezetű várost is sikerült közös munkálkodásra fogni az Ars Sacra kapcsán. Erdélyben Kolozsváron is több éve szerveznek az Ars Sacra keretein belül "Üzenet a szakrálisból" címmel programokat.

ars-sacra.hu

Néhány évvel ezelőtt, Sabau-Trifu Cristina művésznővel - aki a Szentatya csíksomlyói miseruháját készítette - Budapesten beszélgettünk arról a víziómról, hogy minél több helyszínen a saját művészek bevonásával szervezzenek Ars Sacra programokat. Korábban Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken, Kárpátalján is voltak már Ars Sacra programok, de az az összefogás, amit most Nagyszebenben látok, nagy reménnyel tölt el. 

Molnár Pál

gondola
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Ukrajna EU-tagságának elemi feltétele
    Amíg a magyar kisebbség totális - nyelvi, oktatási, állampolgársági - jogfosztásának Ukrajnában nem vetnek véget, addig Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása, másképp nem tudja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
MTI Hírfelhasználó