Terrortámadások kitervelői lakat alatt Belgiumban
2023. március 28. 13:25

Belgiumban a rendőrség őrizetbe vett nyolc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadásokat terveltek ki - közölte a szövetségi ügyészség kedden.

A merényletek meghiúsítását célzó hatósági művelet részeként az antwerpeni és a brüsszeli rendőrség házkutatásokat tartott a két nagyváros különböző kerületeiben hétfő este. A razziák során nem találtak fegyvereket vagy robbanóanyagokat.
   
Az őrizetbe vettek közül öten brüsszeli, hárman pedig antwerpeni lakosok.

Közülük néhányat szélsőséges iszlamistaként tart számon a rendőrség.

Az ügyészség szerint ismert köztük a kapcsolat, azonban "további nyomozásra van szükség az összefüggések kiderítésére".
   
A belga szövetségi ügyészség közleményében az áll, hogy "a kitervelt támadás célpontját még nem sikerült meghatározniuk" a hatóságoknak.
   
Az RTBF közszolgálati csatorna megkeresésére a terrorfenyegetéseket elemző belga központ jelezte, hogy egyelőre nincs szükség a jelenleg "közepes fokú" terrorfenyegetettségi szint emelésére az országban. A központ mindazonáltal továbbra is szoros figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

Fájl:Logo de la Radio-télévision belge de la Communauté française.png –  Wikipédia

wikipedia
   

Múlt pénteken az országos rendőrfőkapitány az RTBF-nek adott nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy hét évvel az országot megrázó merényletsorozatok után sem szűnt meg a terrorfenyegetettség Belgiumban. A belga terrorelhárító egység jelenleg több mint 700 potenciális terroristát tart megfigyelés alatt. Közülük 624-en dzsihadisták, 64-et jobboldali, 14-et pedig baloldali szélsőségesként tartanak nyilván.

MTI
Címkék:
  • Sándor-palota: Bukarest tiltakozása túlzó
    Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy reszlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a "Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk" sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
  • Háborús rizikó
    A baloldalt külföldről finanszírozzák több milliárd forinttal, és azok, akik ezt a pénzt nekik adták, szintén a háború pártján vannak. Lehet, hogy azért van szükség a háborúpárti deklarációra időről időre, hogy világossá váljon a külföldi finanszírozók számára az, hogy a magyar baloldal úgy cselekszik, ahogy azt tőle elvárják - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.
  • ENSZ-fórumokon (is) követelőzik a szélsőség
    A nem kötelező erejű ENSZ-határozatok kötelező erejű szokásjogot hoznak létre. Ily módon az abortuszlobbisták egy évek óta ismert stratégia szerint arra akarják rákényszeríteni az egyes országokat, hogy az abortuszt "emberi jogként" ismerjék el, bár ilyen kötelezettséget előíró szerződést nem írtak alá.
MTI Hírfelhasználó