Bulgária meghátrál, mégsem adóztatja meg az orosz gázt
2023. november 20. 17:01
A bolgár kormány úgy döntött, hogy visszavonja az új orosz gáztranzitra kivetett új adóból származó becsült 1,2 milliárd eurós bevételt a 2024-es állami költségvetésből, mivel a kormányzó többség kételkedik abban, hogy a pénzt beszedhetik – mondta Aszen Vasziljev pénzügyminiszter.

Az Euractiv azt írta, hogy a döntés azok után született, hogy október végén az Európai Bizottság bejelentette, hogy Bulgáriának jogában áll bevezetni egy új, 10 eurós/MWh összegű díjat a területén áthaladó gázszállítmányokra, annak ellenére, hogy Szerbia és Magyarország tiltakozott, mert ez növelné a üzemanyagárakat. Szófia azt állította, a pénzt a Gazprom fogja kifizetni, nem pedig az orosz gázcég európai ügyfelei.

Bulgária november közepéig várta a bevételt az új díjból, de nem tudott pénzt beszedni az orosz cégtől. Ezek után állt elő a kormánytöbbség, hogy mivel az adót nem lehet majd beszedni, inkább vegyék ki a jövő évi költségvetésből az ebből beszedni tervezett összeget.

MTI
Címkék:
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Az Elgin-kincs körül fellángolt vita
  Micotákisz úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzet olyan, mintha Leonardo mesterművét, a Mona Lisát félbe vágnák, és egyik felét a British Museumban, a másikat jelenlegi kiállítási helyén, a párizsi Louvre-ban őriznék.
 • A fundamentum Jézus Krisztus evangéliuma
  Semjén Zsolt hangsúlyozta: a Kereszténydemokrata Néppárt mindig az interkonfesszionalitást képviselte. Ezért a KDNP Protestáns Műhelye nem egyfajta zárvány, hanem szellemi többlet, ami a klasszikus és a legmodernebb protestáns könyvekkel és gondolatokkal gazdagítja és inspirálja a Kereszténydemokrata Néppártot, és így a magyar kereszténydemokráciát.
 • Emlékmű az Aranycsapat tiszteletére Csólyospáloson
  „Székelyföld nélkül nincsen Erdély, Erdély nélkül pedig nincsen Magyarország, így Kárpát-haza”- fogalmazott Lezsák Sándor, majd hozzátette, ennek a Kárpát-hazának közös sikerélménye a 6:3, és pont az ilyen örömforrások segítenek át minket a nehézségeken, az európai- és világpolitika zűrzavarain.
MTI Hírfelhasználó