Honvédtiszti pályára készülő fiatalok jelentkezését várják
2023. december 1. 14:48

Nyílt napot tartott pénteken a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara azoknak a fiataloknak, akiket érdekel a katonatiszti pálya.

Az érdeklődőket Lippai Péter, az NKE dékánja köszöntötte, előadásában a dandártábornok ismertette a honvédtiszti hivatás szépségeit, ugyanakkor részletesen kiért a pálya nehézségeire is.
   
Elmondta: az egyetemre felvett hallgatók először kiképzésen vesznek részt, amelynek első szakaszát több helyszínen, tábori körülmények között, sátrakban elszállásolva töltik.
 
A honvédtiszti képzés egyik vonzereje az úgynevezett kettős jogállás, amelynek értelmében a fiatalokat szerződéses katonákként alkalmazza a Magyar Honvédség, emellett - más egyetemektől eltérően - nem ösztöndíjat, hanem illetményt kapnak már kiképzésük idején is, amelynek összege lényegesen magasabb az előbbinél - közölte Lippai Péter.
   
Az NKE alapképzéseiben jelenleg a katonai vezetői, a katonai infokommunikáció, a katonai logisztika, az állami légijármű-vezető, a katonai repülésirányító, a katonai repülőműszaki, a nemzetközi biztonsági, védelempolitikai és a nemzetbiztonsági szakokat választhatják az érdeklődők.
   
Lippai Péter az MTI érdeklődésére elmondta, hogy nagy az érdeklődés a fiatalok körében a honvédtiszti pálya iránt, ugyanakkor a toborzáskor azt a taktikát követik, hogy részletesen beszámolnak a pálya nehézségeiről, reményeik szerint így csak azok kezdenek bele a kiképzésbe, akik valóban elhivatottak.
   

A kettős jogállás tavalyi bevezetésének köszönhetően a jelentkezők száma megkétszereződött, idén körülbelül háromszázan kezdték meg tanulmányaikat az egyetemen - közölte a dékán.

MTI
Címkék:
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Kik bújhatnak meg az ENSZ mögött?
  Hazánkban több ezer hajléktalan él nem méltóságteljesen. Rájuk miért nem utal a szélsőséges ENSZ-garnitúra? Vélhetően azért, mert ennek az extrémitásnak (is) a kettős mérce a célszerszáma.
 • A szolnoki csata 175. évfordulója
  Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ - tájékoztattak.
 • A Trianon utáni ötödik nemzedék
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott eseményen rendhagyó módon tartott köszöntőt, tekintettel arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter betegsége miatt nem jöhetett el, így az államtitkár tolmácsolta a tárcavezető gondolatait.
 • Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
  Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
MTI Hírfelhasználó