Megnyíltak a Katolikus Karitász táborai
2024. június 26. 22:09

Hivatalosan is megkezdődött szerdán a Katolikus Karitász táboroztatási időszaka: napközis és bentlakásos táboraik idén is csaknem négyezer hátrányos helyzetű gyermek számára teszik elérhetővé, hogy a nyári kikapcsolódás mellett fejlesztő- és sportfoglalkozásokon vegyen részt - közölték a szervezők az MTI-vel.

A 2024-es táboroztatás Spányi Antal, a szervezet püspök-elnöke ünnepélyes áldásával vette kezdetét. Téglásy Pál, a Karitatív Tanács elnöke és Klaus Höhn, a szervezet németországi jószolgálati nagykövete jelenlétében, Balatonakaliban.
   
A tizenhat egyházmegyei szervezet és az országos központ összehangoltan szervezte meg önkénteseivel és munkatársaival a táborokat az ország minden szegletében: plébániákon, közösségi helyeken és különböző balatoni helyszíneken. Gyakran ez a hátrányos helyzetű családokból érkezők számára az egyetlen lehetőség az üdülésre, egyúttal nagy könnyebbség a szülőknek - írták.
   
A "Vár a nyár!" táborokban nehéz helyzetű családok gyermekei, valamint fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok vehetnek részt. Néhány csoport Kárpátalja és a Délvidék legszegényebb településeiről érkezik, valamint a "Felzárkózó települések" programba bevont baranyai falvakból.
   
Megjegyezték: a Katolikus Karitász budapesti integrációs központjával kapcsolatban álló, Ukrajnából elmenekülni kényszerülő családok gyermekei számára napközis tábort szerveztek.
   
A szervezet országos központja harmadik éve tart fenn Balatonakaliban 50 férőhelyes tábort, ahol több mint két hónapon keresztül egyhetes turnusokban nyaralhatnak a nehéz sorsú gyermekek.
   
Idén nem csupán magyarországi iskolásokat vár a szervezet: mintegy száz délvidéki, kárpátaljai és ukrajnai gyermeknek is biztosítják a balatoni kikapcsolódás lehetőségét.
   
Az első turnusban a kárpátaljai Técsőről és Kőrösmezőről érkező fiatalokat látnak vendégül. A tervezett programok között közösségi játék, akadályverseny, kézműves-foglalkozás, számháború, gyalogtúra, autóbuszos kirándulás és strandolás is szerepel. Helyet kapnak az egészségről, az önzetlenségről, a fogyatékosságról és a teremtésvédelemről szóló beszélgetések is, összhangban a Katolikus Karitász szellemiségével.
   
A közleményben idézték Écsy Gábort, aki köszöntőjében kiemelte: táboraik nem csupán nyaralási lehetőséget nyújtanak a gyermekeknek, hanem életre szóló élményeket, szociális és készségfejlesztést is biztosítanak számukra.

 

mti
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
MTI Hírfelhasználó