Székely szabadság napja Marosvásárhelyt
2024. február 23. 19:58

Az idén is megszervezi megemlékező nagygyűlését és felvonulását március 10-én, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) - közölte pénteken az MTI-vel a szervezet elnöke. Izsák Balázs kifogásolta, hogy a láttamozó bizottság pénteki ülésére nem engedték be a szervezőket.

sepsiszentgyorgy.info - Székely Nemzeti Tanács

sepsiszentgyorgy.info

Az SZNT elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: pénteken először fordult elő a marosvásárhelyi rendezvény történetében, hogy a szervezőket és a sajtót nem engedték be a hatóságok képviselőiből álló láttamozó bizottság ülésére. Elmondta: az elmúlt években részt vettek a találkozókon.
   
Mint mondta, a jogszabályok szerint a láttamozó bizottságnak módjában áll megváltoztatni a nyilvános rendezvény bizonyos elemeit a szervezők beleegyezésével. "Ha mi nem vagyunk ott, akkor hogyan lehet kérni a beleegyezésünket?" - tette fel a kérdést az SZNT elnöke. Közölte, hogy hétfőn írásbeli tájékoztatást fog kérni a marosvásárhelyi polgármesteri hivataltól az ügyben.
   
Rámutatott: a székely szabadság napi rendezvényt előzetes bejelentés alapján lehet megtartani, melyet az SZNT már tavaly tavasszal megtett a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban. Az engedélyt megadott határidőn belül megtagadhatták volna, amire nem került sor, így a bizottság már csak a rendezvény bizonyos elemein változtathat a szervezők beleegyezésével.
   
Az SZNT előzetes bejelentésében a gépkocsiforgalom lezárását is kérte, ha ezt jóváhagyják, akkor a felvonulás résztvevői az úttesten vonulhatnak. Ellenkező esetben a járdára szorulnak, amire az elmúlt években kétszer volt példa, legutóbb tavaly - emlékeztetett Izsák Balázs.
   
Elmondta: a korábbi években a román csendőrség is egyeztetésre hívta a szervezőket a rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekében. Tavaly azonban "engedélyező hatóságként" lépett fel, és hat nappal a rendezvény után büntető jegyzőkönyvet állított ki Izsák Balázs nevére "tiltott rendezvény megtartása miatt". Az SZNT-elnök ezt megóvta a marosvásárhelyi bíróságon, és alapfokon megnyerte a pert. Az ítélet érvénytelenítette az 1000 lejes (77 ezer forint) bírságot.

Címerhatározó/Marosvásárhely címere – Wikikönyvek

Marosvásárhely ősi magyar címere – wikikonyvek
   

Izsák Balázs szerint a bíróság az indoklásban leszögezte: a csendőrség feladata a rend fenntartása, és nem lépheti túl hatáskörét. Az MTI kérdésére elmondta: idén is számít hasonló eljárásra. "Most is ugyanaz a csendőrparancsnok akadályozta meg, hogy bemenjünk a gyűlésre" - mondta a láttamozó bizottság pénteki ülésére utalva.
   
Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a csendőrség kérésének tett eleget, amikor az ülésen csak a bizottság tagjai - a polgármester, a főjegyző, a csendőrség és a rendőrség képviselői - vehettek részt. "A szervezők részvétele a láttamozó bizottság ülésén szokásjog volt Marosvásárhelyen, de nem volt törvényes" - idézte a román hírügynökség a polgármestert.
   
Továbbá elmondta: a rendezvény megtartását útlezárások nélkül hagyták jóvá, így a felvonulás résztvevőinek a járdán kell haladniuk.
   
Az SZNT március 10-én évente megtartja Marosvásárhelyen a székely szabadság napját, ahol kiáltvány elfogadásával a román törvényhozás és a nemzetközi közösségek felé közvetíti a székelyföldi autonómiaigényt.
   
A szervezet a napokban felhívással fordult a székelyföldi magyar polgármesterekhez, kérve, hogy március 10-én tűzzék ki a polgármesteri hivatalok és közintézmények épületeinek homlokzatára a székely zászlót.
   
"Románia alkotmányának 6. cikkelye elismeri és szavatolja a kisebbségekhez tartozó személyek jogát etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzésére, fejlesztésére és kifejezésére. A székely zászló kitűzése alkotmányos jog, amellyel legalább a székely szabadság napján élni kell" - írták.
   
Hozzátették: az idei romániai választási évben a székely zászló kitűzése a székely-magyar választók felé is ösztönző lehet.

MTi
Címkék:
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Bűnözők a törvényhozásban
  Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
 • A magyar-német kapcsolatok előremutató elemei
  Ma már tárgyalópartnereink is elismerik, hogy az idő a magyar álláspontot igazolta, például az illegális migráció elleni fellépés terén – tette világossá Orbán Viktor.
 • A gyurcsányi klán fogságában a főváros...
  A feladatom az, hogy esélyt adjak a budapestieknek arra, hogy kiszabadítsák a nemzet fővárosát a Gyurcsány-klán fogságából. Erre csak a Fidesz felhatalmazásával rendelkező jelölt lehet képes – rögzítette Szentkirályi Alexandra.
 • Sajtónk félmúltja
  Adatokkal bizonyítható, hogy a rendszerváltás nem volt a média napirendjén egészen az 1990-es választasi kampány kezdetéig. A média napirendjén az átalakulás mint rendszerkorrekció szerepelt: "reformokról", "modellváltásról", "demokratikus szocializmusról" szóltak a cikkek – tekint vissza a félmúltba Szadai Károly.
MTI Hírfelhasználó