A szélsőséges belga miniszterelnök hazudott Orbán Viktorról
2024. május 29. 21:28

Orbán Viktor kormányfő sajtótájékoztatóin a kérdések nincsenek előre megszűrve - írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az X-en közzétett szerdai üzenetében.

Kovács Zoltán a belga miniszterelnöknek egy szerdai kijelentésére reagálva közölte: Alexander De Croo kiemelkedik Magyarország szapulásával és "orbanofóbiájával", így - mint fogalmazott - "nem lepődünk meg ezen a legutóbbi rágalmon sem".
   
A belga kormányfőnek a tényekkel is laza a kapcsolata - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Szavai szerint a belga miniszterelnök nyilvánvalóan még soha nem látta Orbán Viktor kormányfő több órás sajtótájékoztatóit, majd hozzátette: "nem, a kérdések nincsenek megszűrve".
   
Kovács Zoltán azt javasolta a belga miniszterelnöknek, hogy kevesebb időt töltsön az uniós miniszterelnöktársa elleni "olcsó szurkálódással" és inkább azzal foglalkozzon, miért is kell küzdenie az újraválasztásért a június 9-i választáson.
   
Kovács Zoltán szerint talán itt az ideje megváltoztatni a háborúpárti álláspontot.
   
A De Knack című flamand nyelvű belga napilap szerdán megjelent cikke szerint Alexander De Croo a lap munkatársának kérdésére válaszolva egyebek mellett azt nyilatkozta: pártja semmilyen körülmények között sem szeretne együttműködni a Vlaams Belang (Flamand érdek) nevű párttal, mert "nem kívánják Flandriát káoszba taszítani". Emlékeztetett, Katalóniát mintegy ötezer vállalat hagyta el a "nacionalisták miatt". Közölte ugyanakkor, hogy hisz a demokráciában, majd megjegyezte: ha ő egy "Orbán-féle kormányfő" lenne, akkor szóvivője előre bekérte volna a kérdéseket és csak olyanokat tehettek volna fel neki, amiket kedvel. "Szerencsére nem ilyen országban élünk" - tette hozzá a belga miniszterelnök.

mti
Címkék:
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • A KDNP kilép az Európai Néppártból
  Ez az EPP az identitás-vesztő balratolódás következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották. A kereszténydemokrata hangok az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség – olvasható a közleményben.
 • Bátorság kell kisebbségi jogok eléréséhez
  Kalmár Ferenc az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián záróbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos alapfogalmakkal sajnos a fiatalok nincsenek tisztában, az egyik ilyen a nemzeti identitás, amelyet az emberi méltóság részének nevezett.
 • Késely Ajna Európa-bajnok
  A 22 éves magyar versenyző nagyjából a táv feléig csak utazott a mezőnnyel, utána viszont könnyedén lépett el, és 8:29.96 perccel, több mint három és fél másodperces előnnyel csapott a célba.
MTI Hírfelhasználó