A Maldív-szigetek kitiltotta az izraeli turistákat
2024. június 3. 13:54

Az Indiai-óceánban fekvő, muszlim többségű ország a zsidó államból érkező nyaralók kedvelt célpontja, számol be az oroszhirek.hu. „Dr. Mohamed Muizzu elnök a kabinet ajánlását követően úgy határozott, hogy tilalmat rendel el az izraeli útlevelekre” – áll az elnöki hivatal honlapján közzétett közleményben. „A kabinet döntése magában foglalja a szükséges törvények módosítását annak érdekében, hogy az izraeli útlevéllel rendelkezők ne léphessenek be a Maldív-szigetekre, valamint egy kabinet albizottság létrehozását, amely felügyeli ezeket az erőfeszítéseket.”

Muizzu hivatala hozzátette, hogy az elnök úgy döntött, hogy „különmegbízottat nevez ki a palesztin szükségletek felmérésére”, adománygyűjtési kampányt indít, és országos nagygyűlést tart Palesztina támogatására. Az Indiai-óceáni szigetcsoport, amely fehér homokos strandjairól, türkizkék lagúnáiról és luxusüdülőhelyeiről ismert, tavaly közel 11 ezer turistát vonzott Izraelből, ami az összes érkező turista 0,6 százalékát tette ki. Idén azonban ez a szám több mint 80 százalékkal csökkent. A bejelentést követően az izraeli külügyminisztérium tanácsot adott ki, amelyben azt javasolta, hogy az izraeli állampolgárok ne utazzanak a Maldív-szigetekre, és felszólította az ott tartózkodókat, hogy távozzanak.

„A már az országban tartózkodó izraeli állampolgároknak ajánlott megfontolniuk a távozást, mert ha bármilyen okból bajba kerülnek, nehéz lesz segíteni” – áll a külügyminisztérium vasárnapi közleményében. Izrael és a Maldív-szigetek között 1974 óta szünetelnek a diplomáciai kapcsolatok. Izraeli turistáknak engedélyezték a szigetcsoport látogatását, miután a Maldív-szigetek az 1990-es években feloldotta a korábbi beutazási tilalmat, és a két ország 2010-ben lépett a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért, de a normalizációs törekvés két évvel később, Mohamed Nasheed elnök megbuktatását követően elmaradt. Több muszlim többségű ország – köztük Algéria, Banglades és Pakisztán – megtiltotta az izraeliek beutazását az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti háború október 7-i kitörése óta. Több mint 36 ezer palesztint öltek meg Izrael gázai hadművelete során, amelyet a Hamász dél-izraeli települések elleni meglepetésszerű támadása váltott ki.

MH
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Globális népünnepély a 100. percben lőtt gól után – Videó!
    Csoboth Kevin 10 másodperc alatt 3 bravúrt hajtott végre. Lefutotta az előnyös helyzetben lévő skót védőt, pontos indítást adott Sallainak, majd sprint után kapásból adott le olyan lövést, amely a védő lába mellett, a kapus keze és a kapufa között suhant a jobb alsó sarokba. Ez a 10 másodperc jelentette csapatunk győzelmét.
  • Hazánk ma is a kereszténység védőbástyája
    A középkorban végvári vitézeink fegyverrel védték a keresztény Európát a délkeletről támadó oszmán ármádia ellen. Ma a nyugati korrupt média az ellenség.
  • Kétszeres rendőri erő a magyar tengernél
    Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy minden turista biztonságban érezze magát a Balatonnál és minden más kiemelt turisztikai területen. Ezért a Balatonnál nyáron nagyobb a rendőri jelenlét a bűncselekmények megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása és az emberek védelme érdekében - tette hozzá.
MTI Hírfelhasználó