Balassi-kardos költő új drámáját mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház
2024. augusztus 27. 15:35

Kedden ünnepli Zalán Tibor Balassi-kardos költő 70. születésnapját. Ez alkalomból köszöntötték a Békéscsabai Jókai Színházban, ahol legújabb, állítása szerint utolsó művének, a Munkácsy Mihály és Jókai Mór képzelt párizsi találkozásáról szóló Idegenek és ismerősök című drámának a próbái is elkezdődtek.

Seregi Zoltán színházigazgató az olvasópróbán elmondta, hogy ősbemutatóra készülnek a stúdiószínházban, amelynek "két szereplője ezer szállal kötődik a színházhoz és Békéscsabához". Kifejtette, a teátrum Jókai nevét viseli; a város pedig idén ünnepli az asztaloséveit itt töltő Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulóját egészéves ünnepségsorozattal.
   
Ennek keretében mutatták be év elején a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt, most pedig Zalán Tibor legújabb darabját próbálják - tette hozzá.
   
A Balassi-karddal kitüntetett szerző elmondta, egyetlen drámáján sem dolgozott még fél évig, néhány hét alatt mindegyiket sikerült megírnia. Jókai és Munkácsy kapcsolatában az érdekelte leginkább, hogy a magyar nemzet nagy írójára hogyan hatna a nemzetközileg is elismert Munkácsy Mihállyal való találkozás, ha meglátogatná a festő párizsi műtermében.
   
"Félve adtam oda a darabot a színháznak, amelyben sok minden nem történik, végig csak beszélget a két művész egymással" - mondta Zalán Tibor.

A darabot Herczeg T. Tamás rendezi, aki elmondta, az lesz a kihívás, hogy szituációkat teremtsenek az "ironikus humorral gazdag" dialógusokhoz. Bár a két főhős múlt századi alak, a darab valójában rólunk szól - fogalmazott a rendező.
   
Közölte, úgy döntött, hogy a darabot egy kortalan világba helyezi; ezt sugallják majd a jelmezek is, amelyek nem lesznek korhűek. A színészek arca azonban igen, azt erős sminkkel érik el - jegyezte meg.
   
A körülbelül egyórás előadás a párizsi műteremben játszódik majd, amelyet fóliákból készült falakkal alakítanak ki, négy fontos kelléket használnak majd: két széket, egy fürdőkádat és egy nagy belógatott lófejet, Munkácsy életében ugyanis fontos szerepet töltöttek be a lovak.
   
Munkácsyt Gerner Csaba, Jókait Czitor Attila alakítja; Kövesdi Kornélia pedig a cselédlányt, a festő egykori szeretőjét játssza. A darabhoz Varga Bálint komponál zenét.
 

MTI, Gondola
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Európai Mesterséges Intelligencia Testület
    Az MI Rendelet végrehajtásának felkészülési folyamatában jelentős szerepet játszik az EU tagállamainak képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligencia Testület, amely hidat képez Brüsszel és a tagállamok között, ezáltal segítve a rendelet végrehajtását, az ahhoz kapcsolódó ajánlások kidolgozását és a hatósági gyakorlatok egységesítését.
  • Kalasnyikovval akarhatták lelőni Donald Trumpot
    Ukrán párti fegyveres férfi próbálhatott meg merényletet elkövetni Donald Trump ellen. Ez azután derült ki, hogy a férfit elfogták. Az 58 éves férfi korábban gyakran posztolt a közösségi médiában az ukrajnai háborúról, és volt egy weboldala, ahol pénzt akart gyűjteni Kijevnek. Donald Trump éppen a golfpályáján pihent, amikor a biztonsági emberek észrevettek egy egyént Kalasnyikovval a kezében – hangzott el az M1 Híradóban.
  • Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs
    Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó