Magyar keresztény szegletkő Marosvásárhelyt
Kató Béla rámutatott, hogy a marosvásárhelyi Kistemplom fundamentumába erős sírkövek is kerültek, melyek emlékeztetőként villannak elő javításkor. "A világban most is sokféle építkezés zajlik, de azt a követ, melyet az Úr szegletkőnek szán, sokszor félrelökik" - hívta fel a figyelmet a püspök.
2023. március 27. 00:10

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke prédikál a magyar kormány támogatásával megújult marosvásárhelyi Kistemplom megújulásért tartott hálaadó istentiszteleten 2023. március 26-án. MTI/Kiss Gábor

Hálaadó istentiszteleten adták át vasárnap délután a magyar kormány támogatásával felújított, Gecse utcai református Kistemplomot Marosvásárhelyen.

A barokk stílusú Kistemplom - mely a vártemplomhoz való viszonyítás miatt kapta nevét - az erdélyi város második legrégebbi református temploma, több mint 2200 hívet számláló gyülekezettel.
   
A vasárnapi hálaadó istentiszteleten tartott igehirdetésében Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke arra figyelmeztetett, hogy bár minden generáció építkezik, nem mindegy, hogy mi az alap.
   
Rámutatott, hogy a marosvásárhelyi Kistemplom fundamentumába erős sírkövek is kerültek, melyek emlékeztetőként villannak elő javításkor. "A világban most is sokféle építkezés zajlik, de azt a követ, melyet az Úr szegletkőnek szán, sokszor félrelökik" - hívta fel a figyelmet a püspök.
   
Hangsúlyozta, ezeréves története során az erdélyi magyarságnak is sok próbát kellett kiállnia, és a történelem bizonyította, hogy mindent el lehet venni. "Ami újból és újból megtartatott, az a Jézus Krisztusban hívő ember maga" - fogalmazott Kató Béla, hozzátéve: ha nincs fiatalság, semmit sem ér az építkezés.
   
Brendus Réka, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője köszöntőjében elmondta, ahogy "néha az álmok megvalósulnak", Marosvásárhelyen is.
   
"Be kell vallanom, hogy erős belső béke tölt el látván, hogy az elmúlt években Erdély-szerte tucatszámra újultak meg vagy épültek templomok, közösségi házak" - mondta a főosztályvezető. Hozzátette: ezek nemcsak az egyházi közösség, hanem az egész erdélyi magyarság megszilárdulását szolgálják, hiszen a történelem bizonyította: a templomok, iskolák és szociális intézmények az egyháznál vannak a legnagyobb biztonságban.
   
Úgy vélte, minden megújulás újabb tégla "a nemzet falában". "A nemzet falát nem ajándékként kaptuk, hanem továbbépítendő feladatként, és így mi sem ajándékként adjuk tovább az utánunk következőknek, hanem megőrzendő értékként" - fogalmazott Brendus Réka.
   
Lakatos Péter parókus lelkész az építkezés történetét vázolta fel, elmondva: a felújítás terve 2009-ben fogalmazódott meg, de 2017-re csak a munkálatok egy része készült el, és forráshiány miatt le kellett állítani a munkálatokat.
   
Ezeket a magyar kormány 80 millió forintos támogatása mozdította ki a holtpontról, melyből az épület mellett a fűtésrendszer és a villanyhálózat is megújulhatott. A több mint száz év után megvalósított felújításhoz az egyházkerület támogatása és a hívek adománya is hozzájárult - tette hozzá a lelkész.
   
A Kistemplom Marosvásárhely belvárosában épült 1815 és 1829 között, helyén korábban egy fatemplom állt. 1830-ban szentelték fel, mai kinézetét az 1920-as évek végén nyerte el.
 

MTI
Címkék:
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
    Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
  • A brüsszeli szélsőség migránsbetelepítést tervez
    Az Európai Bizottság európai közpénzből átfogó migrációpárti kampányt indítana minden tagállamban, hogy kedvező színben tüntesse fel a migrációs paktumot, a migrációpárti kampányba az EU tagállami képviseleteit is bevonnák - mondta Rétvári Bence.
  • Kapcsolat a terroristák és az ukrán nacionalisták között
    Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden azt mondta, hogy Kijev közvetlenül részt vett az iszlamisták által elkövetett terrortámadás megszervezésében. A támadás előkészítésében pedig nyugati titkosszolgálatok vettek részt.
  • A hazaszeretet meggyökereztetését faültetés is szolgálja
    Mi, kereszténydemokraták tudjuk, hogy ez a világ nem a sajátunk, kölcsön kaptuk unokáinktól, gyermekeinktől, s vigyázunk rá, hogy ők is élhessenek majd benne. Az akció azt is szimbolizálja, hogy míg a baloldal csupán beszél, a kereszténydemokraták cselekszenek” – mondta a kormánypárti politikus.
MTI Hírfelhasználó