Magyar keresztény szegletkő Marosvásárhelyt
Kató Béla rámutatott, hogy a marosvásárhelyi Kistemplom fundamentumába erős sírkövek is kerültek, melyek emlékeztetőként villannak elő javításkor. "A világban most is sokféle építkezés zajlik, de azt a követ, melyet az Úr szegletkőnek szán, sokszor félrelökik" - hívta fel a figyelmet a püspök.
2023. március 27. 00:10

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke prédikál a magyar kormány támogatásával megújult marosvásárhelyi Kistemplom megújulásért tartott hálaadó istentiszteleten 2023. március 26-án. MTI/Kiss Gábor

Hálaadó istentiszteleten adták át vasárnap délután a magyar kormány támogatásával felújított, Gecse utcai református Kistemplomot Marosvásárhelyen.

A barokk stílusú Kistemplom - mely a vártemplomhoz való viszonyítás miatt kapta nevét - az erdélyi város második legrégebbi református temploma, több mint 2200 hívet számláló gyülekezettel.
   
A vasárnapi hálaadó istentiszteleten tartott igehirdetésében Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke arra figyelmeztetett, hogy bár minden generáció építkezik, nem mindegy, hogy mi az alap.
   
Rámutatott, hogy a marosvásárhelyi Kistemplom fundamentumába erős sírkövek is kerültek, melyek emlékeztetőként villannak elő javításkor. "A világban most is sokféle építkezés zajlik, de azt a követ, melyet az Úr szegletkőnek szán, sokszor félrelökik" - hívta fel a figyelmet a püspök.
   
Hangsúlyozta, ezeréves története során az erdélyi magyarságnak is sok próbát kellett kiállnia, és a történelem bizonyította, hogy mindent el lehet venni. "Ami újból és újból megtartatott, az a Jézus Krisztusban hívő ember maga" - fogalmazott Kató Béla, hozzátéve: ha nincs fiatalság, semmit sem ér az építkezés.
   
Brendus Réka, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője köszöntőjében elmondta, ahogy "néha az álmok megvalósulnak", Marosvásárhelyen is.
   
"Be kell vallanom, hogy erős belső béke tölt el látván, hogy az elmúlt években Erdély-szerte tucatszámra újultak meg vagy épültek templomok, közösségi házak" - mondta a főosztályvezető. Hozzátette: ezek nemcsak az egyházi közösség, hanem az egész erdélyi magyarság megszilárdulását szolgálják, hiszen a történelem bizonyította: a templomok, iskolák és szociális intézmények az egyháznál vannak a legnagyobb biztonságban.
   
Úgy vélte, minden megújulás újabb tégla "a nemzet falában". "A nemzet falát nem ajándékként kaptuk, hanem továbbépítendő feladatként, és így mi sem ajándékként adjuk tovább az utánunk következőknek, hanem megőrzendő értékként" - fogalmazott Brendus Réka.
   
Lakatos Péter parókus lelkész az építkezés történetét vázolta fel, elmondva: a felújítás terve 2009-ben fogalmazódott meg, de 2017-re csak a munkálatok egy része készült el, és forráshiány miatt le kellett állítani a munkálatokat.
   
Ezeket a magyar kormány 80 millió forintos támogatása mozdította ki a holtpontról, melyből az épület mellett a fűtésrendszer és a villanyhálózat is megújulhatott. A több mint száz év után megvalósított felújításhoz az egyházkerület támogatása és a hívek adománya is hozzájárult - tette hozzá a lelkész.
   
A Kistemplom Marosvásárhely belvárosában épült 1815 és 1829 között, helyén korábban egy fatemplom állt. 1830-ban szentelték fel, mai kinézetét az 1920-as évek végén nyerte el.
 

MTI
Címkék:
  • Gyimesbükk: etnikai kirekesztés az Európai Unióban
    Erdélyben, a Gyimes-völgyben Gyimesbükk már nem Hargita megye része, a szomszédos román megyéhez sorolták. A gyimesbükki csángó magyaroknak ez az intézkedés sok nehézséget, mennyi szenvedést okoz" - mondta Soltész Miklós.
  • Megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre
    A miniszterelnök bejelentette: Magyarország megkezdte a felkészülést az európai uniós elnökségre. Hangsúlyozta: tapasztalatban, felkészültségben nincs hiány; kormánya második elnökségére készül, ami Európában szinte példa nélküli.
  • A keresztény fundamentumot védjük Európában
    "Van küldetésünk, utolsó bástyák vagyunk, hogy megállítsuk a keresztény civilizáció további süllyedését. A hit erőt ad úrrá lenni a nehézségeken" - jelentette ki Simicskó István a mintegy száz emberből álló hallgatóság előtt.
MTI Hírfelhasználó