Putyin zárja a vitaklubot – jelentkezés a Valdajról
Mint minden alkalommal, ezúttal is Vlagyimir Putyin beszéde, majd az ezt követő mintegy 3 órás beszélgetés zárja a találkozót. Előtte már itt volt Szergej Lavrov külügyminiszter, jön még Alekszandr Novak, energetikával foglalkozó kormányfő-helyettes, és Makszim Oreskin elnöki tanácsadó is – számol be a Valdajról Stier Gábor.
2023. október 3. 08:47

fb

Nácizmusnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy hat európai uniós ország és Norvégia megtiltotta a belépést az orosz rendszámú személyautóknak. „Megdöbbentett, hogy az európaiakról, gyakorlatilag mindannyiukról, milyen gyorsan hullott le az a külső illendőség, amellyel az elmúlt években még takaróztak, megőrizve magukban a diplomácia és az elemi etika némi maradványát" - mondta Lavrov újságíróknak Szocsiban a Valdaj nemzetközi vitaklub hétfői ülése után. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének, a Valdaj Klub Szocsiban jelen lévő tagjának tett föl kérdéseket a Gondola.

– Főszerkesztő úr, Lavrov külügyminiszter a kanadai miniszterelnököt szánalmasnak minősítette, szóhasználata meglehetősen szenvedélyes volt. Tüzessége mennyiben tudható be a Valdaj nyílt jellegének, s mennyiben az Oroszországot érő konfliktusoknak?

- Meg kell jegyezni, hogy az orosz külügyminiszter nem a Valdaj Klub konferenciáján, hanem a résztvevőkkel folytatott beszélgetés után, a terem előtt váró orosz újságíróknak nyilatkozott, és osztotta ki Justin Trudeau-t. Szánalmasnak nevezte azt, ahogy a kanadai miniszterelnök megpróbálta megmagyarázni, hogy ország parlamentje egy náci – Jaroslav Hunka, a Waffen SS ukrán veteránja – előtt tisztelgett Volodimir Zelenszkij ottawai látogatása idején. Az orosz külügyminiszternek ebben teljesen igaza volt, nem tett mást, mint leütötte a feladott labdát. Magán a konferencián egyébként szintén kemény és határozott volt, ám ennél azért sokkal visszafogottabban fogalmazott a Nyugatról. Ez a hangnem mindenek előtt magyarázható azzal, hogy a hazai közvéleménynek beszélt. Ráadásul annak a Kanadának a kormányfőjét minősítette, amely Ukrajna egyik leghangosabb támogatója, és a meglehetősen ruszofób a fellépése. A napokban például az egyik legrangosabb moszkvai egyetem, a gazdasági főiskola mellett a Valdaj Klubot is szankciós listára tette.

– Mennyiben indokolja a háború azt, hogy a tóparti Valdaj-komplexum helyett az idén a tengerparti Szocsiban ült össze a vitaklub?

- A vitaklub az első találkozóit, majd a jubileumi 10-et tartotta a Valdaj-tó mellett. Utána hosszú ideig Moszkva és az ország egy-egy régiója volt a helyszín, majd egy ideje már Szocsiban tartják az éves találkozókat. Tavaly éppen a háború miatt ismét Moszkva volt a helyszín, majd idén a vitaklub a 20., jubileumi találkozóra visszatért Szocsiba, a város felett, a legendás Krasznaja Poljanán lévő Poljana 1389 szállodába.

– Pár éve Klaus Schwab is előadott a Valdaj vitaklubban, most kik a különleges meghívottak?

- Egy ideje már az orosz külpolitika irányát követve látványosan Ázsia, és az úgynevezett globális Dél országai felé tolódott a hangsúly, így a meghívottak között egyre kevesebb lett az európai, a nyugati blokkból érkező. A jelenlegi nemzetközi helyzetre tekintettel az ismert személyiségek is elmaradtak, a legismertebb résztvevőnek most az orosz kormány néhány tagja és Putyin elnök mellett talán Jeffrey Sachs amerikai politológus-közgazdászt említhetném.

– Egyszer Ön is föltett kérdést Putyinnak a Valdajon, most mely magasabb orosz vezetők megjelenése várható, miért?

- Mint minden alkalommal, ezúttal is Vlagyimir Putyin beszéde, majd az ezt követő mintegy 3 órás beszélgetés zárja a találkozót. Előtte már itt volt Szergej Lavrov külügyminiszter, jön még Alekszandr Novak, energetikával foglalkozó kormányfő-helyettes, és Makszim Oreskin elnöki tanácsadó is. Egyébként pedig az elmúlt években – 2009 óta vagyok a Valdaj Klub tagja – nemcsak tavaly, hanem többször is tettem fel kérdést az elnöknek, sőt, mivel régebben más volt a formátum, még beszélgettem is vele.

– A magyar témák hogyan kerülnek szóba, akár folyosói beszélgetésekben is?

- Magyarország manapság nagy becsben áll Oroszországban. Nyugodtan mondhatom, régen volt ilyen jó a sajtója. Én is kapok kérdéseket a folyosói beszélgetésekben, ahol elismerően nyilatkoznak Orbán Viktor pragmatikus, szuverenista politikájáról. A hivatalos részekben elsősorban a világrend, Oroszország és az úgynevezett globális Dél a téma, a Nyugat, benne Európa szinte csak negatív kontextusban kerül elő.

Molnár Pál

gondola
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • A Tisza Párt nem való az EPP-be
  Világossá tették: Magyar Péter személye a Kereszténydemokrata Néppárt számára elfogadhatatlan, felvételét nem tudják elfogadni a frakcióba, a Tisza Pártot pedig az Európai Néppártba. Semjén Zsolt kiemelte: a KDNP-nek nyolcvanéves története van, a Tisza Pártnak nyolcvan napos.
 • Megkezdődött az újraszámlálás
  A testület elnöke közölte: az urnabontások, érvénytelen szavaztok újracsomagolása mindenhol rendben megtörtént, az NVI-be érkezett érvénytelen szavazólapokat lezárt helyen őrzik. Kiemelte: sajtóhírekkel ellentétben csütörtökön sehol nem számolták újra a szavazatokat.
 • Magyarország magyar ország maradjon
  Ez egy régi háború, amely 2015-2016-ban kezdődött, amikor a százezerszám érkező, invázió képét mutató menekültáradattal szemben Magyarország kerítést épített. Elköltöttünk kétmilliárd eurót, hogy megvédjük Magyarországot, hogy Magyarország magyar ország maradjon - jegyezte meg Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó