Budapest nem hajlandó csak úgy átnevezni a Horn Gyula sétányt
2023. március 27. 16:14

A főpolgármester-helyettes szerint Sára Botond főispánnak nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak. A fővárosi közgyűlés harminc napon belül megtárgyalja, hogy Sára Botond főispán, volt fideszes józsefvárosi polgármester felszólításának eleget téve megváltoztassa-e a XIII. kerületi Horn Gyula sétány nevét, de ha a közgyűlés fenntartja azt az álláspontját, amit már kétszer is megszavazott, akkor marad az elnevezés – mondta el az általános főpolgármester-helyettes a Népszavának. „Sára Botond, bár főispán, még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak” – fogalmazott Kiss Ambrus, hozzátéve, a Fővárosi Közgyűlés számára nem kötelező megváltoztatni a közterület nevét. Ha így tesz, Sára Botond a bírósághoz fordulhat, és majd kiderül, a bíróság hogyan ítéli meg az ügyet – magyarázta.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Sára Botond a Mi Hazánk bejelentése után küldte el a felszólítást a tavaly nyáron átadott sétány nevének megváltoztatásáról, az önkormányzati törvény arra a kitételére hivatkozva, hogy közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, márpedig Horn Gyula az 1956-os forradalom idején a karhatalmi erőknél teljesített szolgálatot, később pedig az állampárti Magyarország külügyminisztere volt.

A Népszava emlékeztet: bár vitás ügyekben ki kell kérni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását a közterület-elnevezésről, ebben az esetben ez nem történt meg, ugyanakkor az MTA egy másik ügyben egy civil szervezetnek már megtiltotta Horn Gyula nevének használatát.

InfoStart
Címkék:
  • Politikus helyett propagandista az EU-vezetőségben
    Elborzadva látjuk, hogy a kommunizmus eszmerendszere a globalizmus és a balliberalizmus álarca mögött már meghódította az unió legerősebb országait, és nagy erőkkel dolgozik a keleti régiók bedarálásán. Ezt a folyamatot hatalmas tőketúlsúly támogatja – mutat rá Bánó Attila.
  • Gyimesbükk: etnikai kirekesztés az Európai Unióban
    Erdélyben, a Gyimes-völgyben Gyimesbükk már nem Hargita megye része, a szomszédos román megyéhez sorolták. A gyimesbükki csángó magyaroknak ez az intézkedés sok nehézséget, mennyi szenvedést okoz" - mondta Soltész Miklós.
  • Megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre
    A miniszterelnök bejelentette: Magyarország megkezdte a felkészülést az európai uniós elnökségre. Hangsúlyozta: tapasztalatban, felkészültségben nincs hiány; kormánya második elnökségére készül, ami Európában szinte példa nélküli.
MTI Hírfelhasználó