Életrajzi könyv a labdarúgó-válogatott első gólszerzőjéről
2023. április 5. 13:46

Életrajzi könyv jelent meg a magyar labdarúgó-válogatott 120 éve, április 5-én született első góljának szerzőjéről, Borbás Gáspárról.

libri.hu

Az évforduló alkalmából az eredeti helyszínen, a Millenáris Velodrómban tartott szerdai sajtóeseményt a szerző, Borbás Bence (a kötet címlapja szerint Borbás Barna – gondola) - aki Borbás Gáspár dédunokája - egy szellemidézéshez hasonlította, ugyanis a kötet a magyar amatőrfutballnak és a labdarúgásnak azt az 1901 és 1916 közötti időszakát eleveníti fel, amelyből tulajdonképpen minden kinőtt.
   
Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője hangsúlyozta, hogy, az MLSZ-nek kiemelt feladata a múlt ápolása, ezért is kötelessége emlékezni a magyar válogatott első góljára, amelynek szerzőjét, Borbás Gáspárt kikerülhetetlen szereplőnek nevezte a sportág magyar történetében. Hozzátette: a Ferencváros balszélsője nemcsak a pályán, hanem azon kívül is nagyszerű ember volt.
   
Borbás Bence ismertette, a levéltári és sajtóforrások alapján az emlékezetes gól 1903. április 5-én a régi Millenáris pályán született, a mérkőzést a bécsi lapok szerint Budapest és Prága válogatottja játszotta, a vendégeknél a prágai német egyletek kombinált csapata lépett pályára.

A találkozó 2-1-es magyar győzelemmel zárult.

Az első magyar gól a 16. percben született, a hazai futball első doktori címével rendelkező játékosa, Borbás Gáspár révén.

Beszélt arról is, hogy dédapja elmondása alapján nemcsak a válogatottban, hanem a Ferencvárosban is neki tulajdonítják az első találatot, de nem talált olyan hiteles forrást, ami ezt alátámasztotta volna.
   
A szerző kiemelte, az Első gól című könyvének a második fele a Borbás Gáspár sportkarrierje utáni időszakról szól. A magyar foci hőskorának egyik legfontosabbb alakja ugyanis ügyvéd és fővárosi tiszti alügyész volt, majd Bajcsy-Zsilinszky Endre és mások mellett politikai háttérszereplő lett, 1944-45-ben pedig okiratok hamisításával és menlevelek kiállításával tevékenyen részt vett az embermentésben. Mint a kötetből kiderül, többek között a világhírű atomfizikus, Teller Ede családjának is segített a II. világháború borzalmai közepette.
   
Az eseményen megjelent Kertész Adrienne, Borbás Gáspár unokája - a szerző nagynénje -, akinek 32 éves koráig volt módja személyesen találkozni a könyv főszereplőjével. Elmondása szerint Borbás Gáspár szerény ember volt, aki soha nem dicsekedett a sikereivel, de miután sok méltatlan támadás érte, az élete végére megkeseredetté és visszahúzódóvá vált.
   
A kötet a Válasz Online Kiadó gondozásában jelent meg.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Kitakarítani a Gyurcsány embereivel teli városházát!
    A választások fő tétjének azt nevezte, hogy megmaradunk-e a múltban, azok az emberek lesznek-e itt velünk, akik 2010 előtt tönkretették az országot, és akik 2019 óta Gyurcsány Ferenc vezetésével újra itt vannak a fővárosban.
  • Fontos az erdélyi magyarok képviselete az EP-ben
    Ha az erdélyi magyarságnak nem sikerül képviselethez jutni az EP-ben, akkor ilyen hatékonysággal senki nem fogja az érdekeinket és az értékeinket védeni - fogalmazott Semjén Zsolt.
  • Esküt tettek ágyúsaink
    Az önjáró lövegek jelentette új technológiával a katonák a tüzérszakma megújítására is lehetőséget kapnak, miközben ez a nagyszabású feladat kiemelt, bruttó 737 ezer forint belépő illetménnyel jár.
MTI Hírfelhasználó