Gyógyhatású gombák segíthetnek az inzulinrezisztencia kezelésében
2025. február 25. 12:39
Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában - derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából, amely szerint a gyógyhatású gombák bioaktív vegyületei megelőzhetik vagy mérsékelhetik az inzulinrezisztenciát.
 
Emelkedett glükózszinthez vezethet a véráramban, ha a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra. Ennek hatására károsodhatnak a sejtek, szövetek, az inzulinrezisztenciából (IR) pedig idővel 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, ami világszerte 830 millió embert érint az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai alapján.
 
A Magyar Diabetes Társaság szerint Magyarországon több, mint egymillióan élnek diabétesszel, ezen felül a diagnosztizálatlan esetek száma is több százezer lehet - olvasható a Semmelweis Egyetem keddi közleményében.
 
Az egyetem kutatóinak legújabb vizsgálata alapján ugyanakkor a csiperkegomba, a shiitake vagy a laskagomba megelőző vagy kiegészítő terápiaként szolgálhat az inzulinrezisztencia kezelésében. Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban közelmúltban megjelent publikáció szerint a gombákban található bioaktív anyagok - poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok - javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét.
 
A gombák poliszacharid rostjai például pozitív anyagcsere-folyamatokat indíthatnak el a hasznos bélbaktériumok táplálásával. A "jó" baktériumok segítik a tápanyagok megfelelő lebomlását és felszívódását, valamint erősítik a bélhám védelmi rendszerét, így csökkentve a krónikus gyulladás rizikóját, mely fontos tényező az inzulinrezisztencia kialakulásában. Ezek a poliszacharidok mérséklik a cukrok és a zsírok felszívódását is, segítve a testsúlyszabályozást, mely kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.
 
"A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is" - idézi a közlemény Németh Zsuzsannát, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusát, a tanulmány első szerzőjét.
 
A közlemény szerint a gombák bioaktív összetevőinek további hatásai is vannak, melyek javíthatják az inzulinrezisztenciát. Ezek közé sorolták egyebek mellett, hogy vegyületeik lassítják a glükóz véráramba jutását, így megelőzik a hirtelen vércukorszint-emelkedést, hatóanyagaik optimalizálják a zsíranyagcserét és csökkentik a káros zsírlerakódást is.
 
"A gombák természetes vegyületeiben valós lehetőség rejlik az egészséges anyagcsere-folyamatok helyreállítására"- magyarátza Németh Zsuzsanna.
 
"A természetes gyógymódok és a megelőző szemléletű életmód előtérbe kerülésével az ehető gombák is kiegészítő terápiás lehetőséget nyújthatnak a cukorbetegség kezelésében" - emelte ki.
 
Az ehető gombák a kiegyensúlyozott étrend részeként bármikor fogyaszthatók, de diagnosztizált betegség esetén táplálékkiegészítőként csak orvosi felügyelet mellett javasoltak - figyelmeztet a szakember. Kivonatként ugyanis töményebb és dúsított formában jutnak a szervezetbe, és ez nem megfelelő használat esetén káros is lehet.
MTI
Címkék:
  • Klímakonszenzus
    A Földön található hatalmas mennyiségű víz halmazállapot-változásainak köszönhetően működik a Föld-légkör rendszerben egy olyan természetes önszabályozó mechanizmus, amelynek a hatására kialakul a fizikailag lehetséges maximális üvegházhatás, amely tovább már nem növelhető, akármennyi széndioxidot bocsátunk ki.
  • Klímapánik
    A jól szervezett globális pánikkeltés zavartalanul folyik, amelynek a hatására, főleg a nyugati világban, megjelent egy nálunk még alig ismert új fogalom a pszichiátriai szaknyelvben, nevezetesen a klímadepresszió.
MTI Hírfelhasználó