Ukrajnának szánt fegyverek ropognak most Izraelben?
Az Izrael elleni támadás után csakhamar terjedni kezdett egy hír, mely szerint a Hamász köszönetet mondott az ukránoknak a nyugati fegyverekért, amelyeket eladtak nekik. Mi igaz ebből?
2023. október 9. 10:07

Az állítás megjelent X-en (ex-Twitter) és különböző Telegram-csatornákon, majd számos sajtótermék átvette. Az egyik verziójához egy videót is csatoltak. Ez valamiféle fegyverraktárban, illetve akként használt helységben készült, viszont már az gyanússá tette, hogy nincs benne megszólaló. Később aztán előkerült egy felvétel, amin palesztin harcosok egy csoportja látható. Az elhangzó beszédben csak ugyan szó van fegyverekről, logisztikai támogatásról, amit meg is köszönnek végül – Iránnak.

Ettől függetlenül nagyon valószínű, hogy a palesztinok – a többi között – Ukrajnának szánt fegyverekkel harcolnak most a Gázai-övezetben és annak környékén. Az izraeli miniszterelnök egy júniusi, a Jerusalem Postnak adott interjújában arról beszélt, „hogy bármilyen fegyverrendszer, amelyet Izrael Ukrajnának ad át, Irán kezébe kerülhet, és a zsidó állam ellen használható”.

„Ez egyébként nem egy elméleti lehetőség. Megtörtént a nyugati páncéltörő fegyverekkel, amelyeket jelenleg a határainkon találunk. Tehát nagyon óvatosnak kell lennünk” – hangsúlyozta. Nem sokkal később az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyik magas rangú parancsnoka a Newsweeknek megismételte az aggodalmakat. Mint mondta, a különféle fegyverek – például a Javelin vállról indítható páncéltörő rakéták – egy része nagy valószínűséggel Irán és a zsidó állam többi ellenségénél fog kikötni. Arról is beszélt, hogy az ukránok a saját készleteikből első sorban pénzszerzés céljából, míg az oroszok és az oroszbarát alakulatok a zsákmányból, a Moszkva és Teherán közötti egyre szorosabbá váló védelmi kapcsolatok jegyében juttatnak nyugati fegyvereket Iránba.

„Az egyik [baj ezzel] az, hogy képességeket kutathatnak, majd megtanulhatják, hogyan kell gyártani őket. Különösen Iránról beszélek” – mondta az izraeli parancsnok a Newsweeknek. „A másik probléma az, hogy nagyon aggódunk amiatt, hogy e képességek egy része a Hezbollah és a Hamász kezébe kerül”. A lap egy másik forrása, aki egy külföldi ország hírszerzésénél dolgozik, a Newsweeknek bemutatott egy konkrét augusztus 20-i eseményt, amelynek során egy orosz Il-76-os szállító repülőgép állítólag 100 millió dollárra becsült értékű rakományt, köztük nyugati fegyvereket tett le Teheránban.

A fegyverek között állítólag amerikai gyártmányú Javelinek és az Egyesült Királyságban gyártott újgenerációs könnyű páncéltörő fegyverek (NLAW) voltak. A forrás műholdas képekkel támasztotta alá az információt, és elmondta, hogy az elemzésük szerint ezeket a fegyvereket Iránnak adták át, hogy visszafejtse azokat, cserébe pedig drónokat kaptak. A Newsweek nem tudta függetlenül ellenőrizni a képeket.

Érdemes leszögezni: amerikai tisztviselők is elismerték, hogy van ok az aggodalomra, bár nagyrészt lekicsinyelték a kockázatot. Jeff Abramson, a washingtoni székhelyű Fegyverzetellenőrzési Szövetség vezető munkatársa és a Fegyverkereskedelmi Fórum igazgatója viszont a magazinnak arról beszélt: nem lehet megbecsülni a méretét, de tény, hogy az Ukrajnának nyújtott nagy mennyiségű támogatás egy része rossz kezekbe kerül. Megjegyezte, hogy ez különösen a Közel-Keletre lehet hatással, mondván, hogy „ezek a fegyverek minden bizonnyal alááshatják a térség stabilitására irányuló erőfeszítéseket”.

Magyar Hírlap
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Szentgericei gyülekezeti ház
    A backamadarasi önkormányzat támogatása is kellett az erdélyi magyar eredményhez, egy gyülekezeti ház újjáépítéséhez: magyar közösségek találnak otthont benne a magyar művelődés gazdagításához.
  • Magyar edző sikere a hazai futballban
    A stadionjuk felújítása miatt a - 34. perctől emberhátrányban játszó - Gyirmótot Balmazújvárosban fogadó nyírségiek 3-1-re nyertek, és három körrel a vége előtt behozhatatlan előnyre tettek szert a tabella élén.
  • Tizenegy EP-listának van meg a 20 ezer ajánlása
    Bár 13 párt, illetve pártszövetség adta le az európai parlamenti (EP-) választásra az összegyűjtött ajánlásait a pénteki határidőig, az Új Alternatíva Párt és a Nép Pártján pártoknak nincs meg a nyilvántartásba vételhez szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.
MTI Hírfelhasználó